Sadni žele z baziliko
Recept je iz: Gabriele Sponza
V lonec vlijemo višnjev sok in limonado ter to zavremo. Lističe želatine damo v posodo vode in jih pustimo nekaj časa, da se zmehčajo. Pomaranči prepolovimo in z manjšim nožem odstranimo sredico. Pri tem pazimo, da ne preluknjamo lupine. Z žlico dobro očistimo notranjost.
Eno pomarančo olupimo, da dobimo krhlje. Krhlje, ki so med belimi membranami, odstranimo z nožem. Preostalega dela pomaranče ne zavržemo, ampak ga uporabimo za sok.
V sadna sokova, ki sta malce povrela, dodamo želatino, ki smo jo predhodno zmehčali in premešamo. (Ko želatino jemljete iz posode, z roko odcedite višek vode). Tekočino pustimo, da se ohladi.
Jagode očistimo in jih narežemo na kocke. Krhlje pomaranče prerežemo. Jabolka olupimo in jih narežemo na drobne koščke. Vse sadje damo v posodo in nanj iztisnemo sok preostanka pomaranč. Ta postopek bo preprečil temnenje jabolk.
Za mangov pire olupimo mango in ga narežemo na manjše kose. Damo ga v multipraktik in dodamo še javorov sirup. Dodamo še svežo baziliko. Multipraktik prižgemo in iz mešanice pripravimo pire. Če je zmes pretemna, lahko dodamo pomarančni sok.
Prazne pomarančne lupine razporedimo v posodo z ravnim dnom. Vanje razdelimo narezano sadje in list sveže bazilike. Z zajemalko ga prelijemo z želatino s sadnim sokom. Spravimo v hladilnik in pustimo, da se čez noč ohladi.
Če hočete, lahko po eni uri hlajenja v hladilniku žele vzamete ven in dodate še malo želatinaste zmesi, saj boste tako dobili debelejši sloj želeja.
Ohlajeni žele vzamemo iz hladilnika, ga prerežemo na pol in razporedimo v posodo. (Če niste prepričani, ali je vaš nož dovolj oster, ga namočite v vročo vodo, preden se lotite rezanja).
Ob strani dodamo mangov pire, ki smo ga prav tako pripravili. Žele posujemo z malce sladkorja v prahu. Če hočete, lahko v multipraktiku iz kristalnega sladkorja pripravite sladkor v prahu.
sestavine
- Sestavine500 ml limonade 200 ml višnjevega soka 8 lističev želatine 2 pomaranči (za okras) 1 pomaranča (za rezine) sveži listi bazilike 9 jagod 1 jabolko granny smithZa mangov pire1 mango 2 žlici javorovega sirupa 4 svežih listov bazilike kristalni sladkor ali sladkor v prahu (za okras)
Priprava
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Gabriele Sponza
Peresniki z raznobarvnimi paprikami in baziliko v omaki iz belega vina
Recepti Gabriele Sponza
Dušeni lignji na sredozemski način
Recepti Gabriele Sponza
Juha s suhim mesom in bučo
Recepti Gabriele Sponza
Pečena telečja jetrca z zelenjavo in rdečim vinom
Recepti Gabriele Sponza
Pečen losos in peteršiljeva solata z mlado čebulo
Recepti Gabriele Sponza
Mousse iz jedilne čokolade, likerja in svežih pomaranč
Recepti Gabriele Sponza
Pol pečenega piščanca z rožmarinom in s pekočo paradižnikovo omako
Recepti Gabriele Sponza
Pečen krompir z muškatnim oreščkom
Recepti Gabriele Sponza
Pšenična solata z belim sirom in žajbljem
Recepti Gabriele Sponza
Piščančje prsi, polnjene s kremno špinačo