Rustikalna rabarbarina pita
Recept je iz: Donal Skehan
Priprava (recept za 2 piti)
1. Testo: maslo, moko, sladkor in žličko soli damo v skledo. Mešamo, dokler ne dobimo drobtin v velikosti drobnega graha. Moko in maslene drobtine stresemo v večjo posodo in v sredini naredimo jamico.
2. V manjši skledi razžvrkljamo jajce, jabolčni kis in 80 ml ledeno mrzle vode. Hladno jajčno mešanico vlijemo v jamico iz maslenih drobtin in moke.
3. Z dvojimi velikimi vilicami previdno vmešamo mešanico masla in moke v jajčno mešanico, kot bi previdno mešali solato iz nežnega zelenja. Dodamo še malo vode, največ brizg hkrati, dokler se testo ne poveže.
4. Testo stresemo na papir za peko. Zavijemo ga in damo na hladno vsaj za pol ure, preden ga razvaljamo. Testa je dovolj za eno veliko pito, dve srednje veliki piti ali več manjših.
5. Nadev: medtem ko testo počiva na hladnem, rabarbaro, sladkor in moko pretresemo v srednje veliki skledi.
6. Na dobro pomokani delovni površini razvaljamo testo v okroglo obliko, debelo približno pet milimetrov. Testo nato prenesemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
7. Pripravljeno rabarbaro razporedimo na sredino razvaljanega testa v pekaču. Če smo pripravili testo za več pit, rabarbaro enakomerno razdelimo med vse pite. Robove testa zavihamo navznoter čez rabarbaro, na sredini nadev iz rabarbare ni pokrit. Testeni rob prepreči, da bi sok rabarbare med peko pite iztekel.
8. Zunanji rob testa premažemo z rumenjakom. Pito pečemo v pečici pri 210 °C oziroma v ventilacijski pri 190 °C ali nastavimo plinsko pečico na stopnjo 5. Pečemo jo okrog 25-35 minut, tako dolgo, da se sladkor stopi in brbota v sredini pite. Pito vzamemo iz pečice in pustimo, da se malce ohladi, preden jo postrežemo.
sestavine
- Sestavine:Testo:170 g zelo hladnega neslanega masla narezanega na majhne kocke 250 g bele moke 1.5 žličke sladkorja 1 jajce 1.5 žličke jabolčnega kisaNadev:6 velikih stebel rabarbare zeleni del odstranimo in zavržemo preostanek narežemo na srednje velike kose 75 g sladkorja 3 žlice bele moke 1 rumenjak za premaz
Priprava
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Donal Skehan
Nadevani kaneloni
Recepti Donal Skehan
Capuntelli s fižolom
Recepti Donal Skehan
Capunti s pestom iz posušenih paradižnikov
Recepti Donal Skehan
Piščanec v vinu Brunello
Recepti Donal Skehan
Testenine s slanino in zeljem
Recepti Donal Skehan
Lazanja z govejim bočnikom
Recepti Donal Skehan
Čokoladni tiramisu
Recepti Donal Skehan
Sendvič s hrustljavim piščancem
Recepti Donal Skehan
Praznično brusnični nadev
Recepti Donal Skehan
Irska jabolčna torta s slanim karamelom