Rjavčki z rdečo peso

Rjavčki z rdečo peso

Opis

Priprava

1. Pesi odrežemo liste, pustimo okrog 2-cm štrclje, nato jo operemo pod hladno vodo. Ne strgamo je, samo s prsti previdno odstranimo prst. Pazimo, da ne poškodujemo lupine ali koncev, saj bo sicer puščala barvo med kuhanjem.

2. Rdečo peso damo v posodo in jo prelijemo s hladno vodo. Pustimo, da zavre, nato zmanjšamo ogenj, skledo pokrijemo in jo kuhamo še pol ure do uro, odvisno od velikosti in starosti rdeče pese. Rdeča pesa je kuhana, ko zlahka odstranimo lupino in nož zlahka zabodemo v sredino pese.

3. Kuhano rdečo peso olupimo in narežemo na kose. Damo jo v multipraktik in nekaj minut meljemo, da dobimo gladek pire. Pečico segrejemo na 180 °C ali ventilatorsko na 160 °C oziroma plinsko nastavimo na stopnjo 4. Če imamo tortni model  premera 20 cm s snemljivim dnom, ga premažemo z maslom, dno pa obložimo s papirjem za peko. Če model nima snemljivega dna, obložimo tudi obod s papirjem za peko.

4. Čokolado damo v ognjevarno skledo in jo postavimo nad kozico z vrelo vodo. Pustimo, da se čokolada stopi in občasno premešamo. Nato skledo s čokolado odstavimo.

5. V veliki skledi z električnim mešalnikom penasto umešamo maslo. Dodamo sladkor in stepamo, dokler ne dobimo rahle pene. Jajca razžvrkljamo v manjši skledi nato jih med nenehnim mešanjem postopoma dodamo v masleno mešanico.

6. Premešamo pire iz rdeče pese in stopljeno čokolado, nato presejemo preostale sestavine ter vse skupaj zmešamo v gladko testo. Testo zlijemo v pripravljen tortni model. Po vrhu ga zgladimo z lopatico ali širokim nožem.

7. Pecivo pečemo 30-35 minut, dokler ni na sredi skoraj povsem strjeno, vendar se še vedno zamaje, če nežno potresemo pekač. Vzamemo ga iz pečice in damo hladit na kovinsko rešetko.

8. Pustimo, da se biskvit povsem ohladi, preden ga previdno vzamemo iz modla in ga pred postrežbo narežemo na kocke.

sestavine

Sestavine

  • 75 g pese
  • brez listov
  • 250 g temne čokolade
  • v kapljicah ali razlomljene
  • 250 g masla
  • zmehčanega in še nekaj za namastitev
  • 300 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 75 g bele moke
  • 50 g kakava v prahu
  • 0.5 žličke pecilnega praška
  • ščep soli

Sorodni recepti