Rižota z orehi, gorgonzolo, gobami in chorizom

Rižota z orehi, gorgonzolo, gobami in chorizom

Opis

Skuhamo piščančjo jušno osnovo. Piščančje kosti damo v lonec in jih prelijemo s hladno vodo. Pustimo, da zavre, in posnamemo morebitno peno. Zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo tri ure.  Juho precedimo, odstranimo kosti in jo damo na toplo.

Chorizo razdrobimo in ga pečemo v pečici pri 180 °C, dokler ne postane hrustljav in izsušen.

 

V ponvi z debelim dnom na 50 g masla in malo oljčnega olja prepražimo čebulo. Pražimo jo le tako dolgo, da postekleni.

Dodamo riž in pražimo dve minuti, da ves riž prekrijemo z oljem.

Prilijemo vino in ga reduciramo do polovice. Ves čas mešamo.

Ko se skoraj vse vino vpije, začnemo dodajati zajemalko ali dve vroče jušne osnove in še naprej mešamo. Ko je riž na ¾ kuhanja, dodamo gobe. Vsake toliko dodamo zajemalko jušne osnove, dokler ni riž kuhan al dente in ima gostoto "lave".

V rižoto vmešamo pražene orehe, preostalo maslo in gorgonzolo. Pokusimo in po potrebi začinimo.

Preden postrežemo, rižoto potresemo z drobtinicami choriza. 

sestavine

Sestavine

  • 1.5 skodelice orehov
  • praženih in nasekljanih
  • 600 g riža Canarolli
  • 250 g slanega masla
  • oljčno olje
  • 2 l dobre piščančje jušne osnove
  • 2 čebuli
  • olupljeni in drobno nasekljani
  • 4 stroki česna (strt)
  • 500 g šampinjonov
  • narezanih na četrtine
  • 500 g gorgonzole
  • 3 klobase chorizo
  • 300 ml belega vina
  • 3 limone
  • sok
  • sol in poper