Opis

Postopek:
1. Riž za rižoto skuhamo v velikem loncu soljene vode po navodilih na embalaži, da je al dente. Odcedimo in razporedimo na pladenj, da se ohladi. Ni ga treba spirati.
2. V spodnjo stran sipe previdno križno zarežemo, nato jo narežemo na 2-cm koščke skupaj s kraki.
3. Za ribjo osnovo damo shranjeno sipino kožo in kosti v velik lonec. Zalijemo s piščančjo osnovo ali litrom vrele vode in pristavimo na močan ogenj. Zavremo, pustimo, da rahlo vre 20 minut, precedimo v drug lonec in pustimo na šibkem ognju, da ostane toplo.
4. Čebulo in česen olupimo, drobno narežemo. Paradižniku odstranimo semena in ga narežemo. Osmukamo peteršilj in liste damo na stran, peclje pa drobno narežemo.
5. V ponvi na srednjem ognju segrejemo oljčno olje in maslo ter dodamo čebulo, česen in cele inčune. Pražimo 5 do 10 minut oziroma dokler se ne zmehča.
6. Dodamo sipo, peclje peteršilja, paradižnike, paradižnikovo mezgo, belo vino, sipino črnilo in 500 ml osnove. Kuhamo 15 minut oziroma dokler se sipa ne zmehča.
7. Liste peteršilja drobno narežemo, čilijem odstranimo semena in drobno narežemo, nato pa ju pomešamo v skledi z večino limoninega soka in malce ekstradeviškega oljčnega olja.
8. Nežno umešamo ohlajeni riž in čez iztisnemo pol limone. Postrežemo poškropljeno z oljčnim oljem s peteršiljem in čilijem.

sestavine

Sestavine

  • 300 g riža za rižote
  • 500 g očiščene sipe
  • kosti in kožo shranimo
  • 1 l bio jušne piščančje osnove
  • 1 rdeča čebula
  • 1 strok česna
  • 3 veliki paradižniki
  • 0.5 šopka drobno nasekljanega gladkolistnega peteršilja
  • oljčno olje
  • 30 g masla
  • 3 inčuni
  • 1 žlica sipinega črnila
  • 1 svež rdeči čili
  • 1 limona
  • ekstra deviško oljčno olje za pokapanje

Sorodni recepti