Opis

To ni ravno jed, ki bi obnorela Instagram, toda ječmen je s svojim rahlih okusom po oreških odličen nadomestek riža, ki se idealno ujema z jesenskimi lisičkami.

Priprava

  • 280 g ječmena
  • 3 rezine masla
  • 1 čebula, olupljena in drobno nasekljana
  • ščepec morske soli
  • 1 srednje velik korenček, olupljen in drobno nasekljan
  • 1 čajna žlička mletega pimenta
  • 1½ l vroče zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 200 g navadnih lisičk, očiščenih
  • pest nasekljanih svežih listov peteršilja
  • 5 žlic kisle smetane
  • 50g sira Västerbotten, zrelega cheddar sira ali parmezana, naribanega

sestavine

  1. Ječmen stresemo v veliko suho ponev in ga pražimo približno tri minute, dokler ne postane zlato-rjav. Medtem pa ves čas mešamo.
  2. Odstranimo z ognja in damo na stran.
  3. Rezino masla damo v ponev in dodamo čebulo ter ščepec soli.
  4. Na majhnem ognju pražimo 5 minut, nato pa dodamo korenček in piment. Pražimo tako dolgo, dokler se čebula ne zmehča. Dodamo jušno osnovo in pražen ječmen ter kuhamo še 20 minut ali dokler se ječmen ne zmehča.
  5. Občasno premešamo in po potrebi dodamo jušno osnovo, če se izsuši. Dve rezini masla damo v drugo ponev. Ko se maslo začne peniti, dodamo gobe. Začinimo s soljo.
  6. Na visokem ognju pečemo nekaj minut do zlate barve, nato pa posujemo z večino peteršilja. Preden postrežemo, v rižoto vmešamo kislo smetano. Rižoto razdelimo v majhne sklede in jih posujemo z gobami.
  7. Na vrh naribamo malo sira in posujemo s preostalim peteršiljem.

* Nasvet: Rižoto lahko posujemo s številnimi različnimi oblogami in zelenjavo. Včasih v mešanico dodam pest zamrznjenega graha ali rižoto posujem z dimljeno ribo namesto z gobami. Če imamo v hladilniku ostanke različnih sestavin, je ta recept odlična priložnost za kosilo.

Sorodni recepti