Rižota s praženim ječmenom in gobami
Recept je iz: Rachel Khoo
To ni ravno jed, ki bi obnorela Instagram, toda ječmen je s svojim rahlih okusom po oreških odličen nadomestek riža, ki se idealno ujema z jesenskimi lisičkami.
sestavine
- Ječmen stresemo v veliko suho ponev in ga pražimo približno tri minute, dokler ne postane zlato-rjav. Medtem pa ves čas mešamo.
- Odstranimo z ognja in damo na stran.
- Rezino masla damo v ponev in dodamo čebulo ter ščepec soli.
- Na majhnem ognju pražimo 5 minut, nato pa dodamo korenček in piment. Pražimo tako dolgo, dokler se čebula ne zmehča. Dodamo jušno osnovo in pražen ječmen ter kuhamo še 20 minut ali dokler se ječmen ne zmehča.
- Občasno premešamo in po potrebi dodamo jušno osnovo, če se izsuši. Dve rezini masla damo v drugo ponev. Ko se maslo začne peniti, dodamo gobe. Začinimo s soljo.
- Na visokem ognju pečemo nekaj minut do zlate barve, nato pa posujemo z večino peteršilja. Preden postrežemo, v rižoto vmešamo kislo smetano. Rižoto razdelimo v majhne sklede in jih posujemo z gobami.
- Na vrh naribamo malo sira in posujemo s preostalim peteršiljem.
- * Nasvet: Rižoto lahko posujemo s številnimi različnimi oblogami in zelenjavo. Včasih v mešanico dodam pest zamrznjenega graha ali rižoto posujem z dimljeno ribo namesto z gobami. Če imamo v hladilniku ostanke različnih sestavin, je ta recept odlična priložnost za kosilo.
Priprava
- 280 g ječmena
- 3 rezine masla
- 1 čebula, olupljena in drobno nasekljana
- ščepec morske soli
- 1 srednje velik korenček, olupljen in drobno nasekljan
- 1 čajna žlička mletega pimenta
- 1½ l vroče zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 200 g navadnih lisičk, očiščenih
- pest nasekljanih svežih listov peteršilja
- 5 žlic kisle smetane
- 50g sira Västerbotten, zrelega cheddar sira ali parmezana, naribanega
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Pissaladiere
Recepti Ljubomir Stanišić
Lignji s sladkim krompirjem
Recepti Nathan Outlaw
Postrvje klobase z medenim belim fižolom
Recepti Jamie Oliver
POSEBNA DOSA (VEGANSKA)
Recepti Shane Delia
Počasi pečena jagnjetina z jogurtom
Recepti Ljubomir Stanišić
Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira
Recepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako
Recepti Adam Liaw
Jagnječji kebab
Recepti Bučkini polpeti s špinačno solato
Recepti Polenovka v ovoju z limoninimi testeninami