Rižev puding s kardamomom in začinjenimi slivami

Rižev puding s kardamomom in začinjenimi slivami

Opis

PRIPRAVA:

1. Mleko vlijemo v posodo z debelim dnom, dodamo cimetovo palčko in zavremo. Dodamo riž in vaniljev ekstrakt.

2. Pustimo vreti pol ure na zelo majhnem ognju. Redno mešamo, da se riž ne prime na posodo.

3. V možnarju stremo stroke kardamoma in ločimo semena. Stroke zavržemo, strta semena dodamo v sladkor.

4. Ko riž spominja na redko mlečno rižoto, vendar še ni povsem skuhan, vmešamo rozine, mandlje, sladkor s kardamomom ali javorjev sirup in kuhamo še pet do deset minut. Če riž postane pregost, prilijemo še nekaj mleka.

5. Slive grobo nasekljamo. Skupaj z vodo ali sokom, zvezdastim janežem, klinčki in ingverjevim sirupom/likerjem jih damo v posodo. Počasi jih segrevamo, da se malce zmehčajo in navzamejo arom. 

sestavine

Rižev puding

  • 1.4 litra posnetega mleka
  • 1 cimetova palčka
  • 300 g riža basmati
  • 1 žlica vanilijevega ekstrakta
  • 8 strokov kardamoma
  • 100 g svetlo rjavega sladkorja
  • 150 g rozin
  • 50 g mandljev v lističih

Slive

  • 8 sliv
  • 100 ml vode ali pomarančnega soka
  • 2 zvezdasta janeža
  • 1 ščep klinčkov
  • 1 žlička ingverjevega sirupa

Sorodni recepti