Riž z zelenjavo in jajci
Recept je iz: Gabriele Sponza
Priprava:
Riž dvakrat namočimo v vodi, da odstranimo odvečen škrob. Stopimo maslo, popražimo riž, ga zalijemo z vodo in kuhamo 10-15 minut, dokler ne vpije vse tekočine. Kuhan riž damo v posodo.
Vok postavimo na ogenj in ga segrejemo. Vanj vlijemo večjo količino oljčnega olja.
Za solato vzdolžno prepolovimo kumaro in odstranimo del s semeni ter s tem odvečno tekočino. Nato kumaro narežemo na tanke palčke. Namesto noža lahko uporabimo lupilnik.
Korenček olupimo in ga razpolovimo. Najprej ga narežemo na palčke, nato pa na drobne kockice.
Korenček damo v segreti vok, solimo, popramo in med mešanjem pražimo.
Dodamo riž, še naprej pražimo in mešamo na močnem ognju.
Drobno nasekljamo mlado čebulo in jo dodamo rižu.
Dodamo kuhani grah in koruzo. Pražimo naprej.
Za solato damo v skledo kumare, dodamo jabolčni kis, sojino omako, malo soli in popra ter premešamo.
Solati dodamo liste svežega koriandra ter mete, ki smo jih nežno natrgali z roko.
Na ponev damo drugo ponev in jo segrejemo. Vanjo damo sezam in ga pražimo, dokler malce ne porjavi in spusti olje. Nato ga stresemo v posodo.
Ko je riž dovolj pražen, dodamo jajci in na močnem ognju pražimo naprej. Ko so jajca pečena, ugasnemo ogenj. Še malo popramo. Na koncu dodamo pest sojinih kalčkov in premešamo.
Solato damo v servirno skledo in jo okrasimo s sojinimi kalčki.
Riž damo na servirni krožnik. Potresemo ga s praženim sezamom. Okrasimo ga z nekaj listki svežega koriandra. Na koncu ga pokapamo z malce kisa iz granatnega jabolka. Postrežemo s solato.
sestavine
- Sestavine1 kozarec riža za rižote 1 žlica masla 1.5 kozarca vode oljčno olje 1 korenček sol in poper 2 mladi čebuli 1 skodelica kuhanega graha 0.5 skodelice koruze (iz pločevinke) 2 jajci 1 pest sojinih kalčkov 2 žlici sezama sveži koriander za okras kis granatnega jabolka (za okras)Solata1 kumara nekaj kapljic jabolčnega kisa 1 žlica sojine omake sol in poper 2 vejici svežega koriandra 2 listka sveže mete sojini kalčki
Priprava
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Gabriele Sponza
Peresniki z raznobarvnimi paprikami in baziliko v omaki iz belega vina
Recepti Gabriele Sponza
Dušeni lignji na sredozemski način
Recepti Gabriele Sponza
Juha s suhim mesom in bučo
Recepti Gabriele Sponza
Pečena telečja jetrca z zelenjavo in rdečim vinom
Recepti Gabriele Sponza
Pečen losos in peteršiljeva solata z mlado čebulo
Recepti Gabriele Sponza
Mousse iz jedilne čokolade, likerja in svežih pomaranč
Recepti Gabriele Sponza
Pol pečenega piščanca z rožmarinom in s pekočo paradižnikovo omako
Recepti Gabriele Sponza
Pečen krompir z muškatnim oreščkom
Recepti Gabriele Sponza
Pšenična solata z belim sirom in žajbljem
Recepti Gabriele Sponza
Piščančje prsi, polnjene s kremno špinačo