Riž z jastogom v siru

Riž z jastogom v siru

Opis

Priprava:

Premešamo nekaj kapljic oljčnega olja, narezano čebulo, tri stroke česna, nekaj drobnjaka, tri ali štiri zrna popra, malo koromača, jastogovo glavo in klešče.

Preostalega jastoga prihranimo za riž. Vse jastogove sokove in meso uporabimo za juho. Prav to bo dalo rižu najboljši okus poleg iker in droba jastoga. Vse dušimo v belem vinu in malce ‘aguardenteja’. Ko plamen gorečega alkohola ugasne, dodamo dva in pol litra vode ter pustimo vreti 20 minut. Medtem jastoga narežemo na kose, ki jih bomo dodali rižu. Nato začnemo pripravljati sir São Jorge, ki ga bomo uporabili namesto krožnika.

Odrežemo zgornji del, ‘pokrov’, nato izdolbemo sredico, da dobimo luknjo. Ko je juha kuhana, lahko pripravimo še riž. V ponev vlijemo skodelico oljčnega olja, dodamo veliko čebulo in dva stroka česna. Pražimo še koromač tako dolgo, da se sprosti njegov okus, in peteršilj. Na koncu dodamo drobnjak in še nekaj peteršilja. Ko je čebula prepražena, dodamo okrog pol kilograma kratkozrnatega riža, ščep soli in deciliter belega vina. Mešamo, dokler riž ne začne nabrekati. Takoj ko zadiši po alkoholu, lahko začnemo zalivati z juho kot pri tradicionalni rižoti. Pustimo, da se počasi kuha. Ne pozabimo precediti juhe, da v njej ne bo koščkov.

Ko dodamo jastoga in juho, riža ne mešamo več, da bo okusen in kremast.

Posodo pokrijemo in pustimo kuhati še tri ali štiri minute. 

Ko je riž kuhan, dodamo še okrog deset gramov masla, nekaj drobnjaka, koriandra in dve vejici kopra. Začimbe grobo nasekljamo, da se ne skuhajo prehitro. 

Ko pripravimo riž in zelišča, jih damo v sir São Jorge. Dodamo še zadnje koščke jastoga in preostalo juho. Zaradi vročega riža se bo sir počasi topil in jed dodatno začinil, zato počakamo štiri ali pet minut, preden postrežemo. 


sestavine

  • 1 sir São Jorge
  • maslo
  • čebula
  • česen
  • koromač
  • poper
  • drobnjak
  • 1 jastog
  • žganje ‘aguardente’
  • oljčno olje
  • belo vino
  • sol
  • riž