Riž s pestom in zelenjavo

Riž s pestom in zelenjavo

Opis

Priprava:

Riž damo v cedilnik in ga spiramo pod tekočo vodo, dokler pod rižem ne začne iztekati bistra voda in je riž sprostil škrob.

Lonec postavimo na štedilnik. Vanj vlijemo žlico oljčnega olja in dodamo riž. Prelijemo s skodelico piščančje jušne osnove in dodamo skodelico običajne vode. Zelo malo solimo. Lonec pokrijemo in riž kuhamo, dokler ne vpije vse vode in se zmehča.

Jajčevcu odrežemo pecelj. Vzdolžno ga prepolovimo in z vilicami na njem naredimo črte. Jajčevec narežemo na dva milimetra debele rezine.

Rdečo čebulo olupimo, prepolovimo in narežemo tako, da dobimo dvanajst rezin.  

Gobe grobo narežemo.

Za pesto v globljo posodo damo koper, ki smo mu odstranili stebelca, peteršilj, rukolo in baziliko. Dodamo zelo malo oljčnega olja in dve žlici masla pri sobni temperaturi. S paličnim mešalnikom vse sestavine zmeljemo v gost pire.

Drugo ponev damo na močen ogenj in vanjo vlijemo malo oljčnega olja. V vročo ponev damo jajčevce in jih pražimo, dokler se zlatorjavo ne zapečejo. Posolimo.  

Rožmarin drobno nasekljamo in potresemo po popečenih jajčevcih. Dodamo rdečo čebulo in okrog žličko pesta, ki smo ga pripravili. Pražimo naprej, dokler se vse sestavine ne zmehčajo.  Praženo zelenjavo damo na krožnik.

Pokrijemo riž, ki je vpil tekočino, in ga pustimo še 5-10 minut, da se kuha v pari.

Gobe prelijemo z malo oljčnega olja, solimo in popramo. Nekaj listov mlade bazilike in rožmarina nasekljamo in potresemo po gobah.  

Tri stroke česna olupimo, grobo narežemo in primešamo h gobam.

Gobe damo v vročo ponev, v kateri smo pražili jajčevce. Pražimo jih, dokler ne postanejo zlatorjave barve. Praženim gobam dodamo pripravljeno zelenjavo in premešamo..

Kuhanemu riži dodamo pesto, ki smo ga pripravili, in dobro premešamo.

Na servirni krožnik damo riž, nanj pa mešanico gob, jajčevcev in zelenjave.

V ponev, v kateri se je pražila zelenjava, damo pinjole in jih zelo na hitro popražimo. Le toliko, da izpustijo olje. Pazimo, da se ne zažgejo.

Pinjole potresemo po rižu in postrežemo.

sestavine

Sestavine

  • oljčno olje
  • 2 skodelice okroglozrnatega riža
  • 2 skodelici piščančje jušne osnove
  • 1 skodelica vode
  • 1 jajčevec
  • 2 rdeči čebuli
  • 3 rjavi šampinjon
  • 1 vejica rožmarina
  • 3 stroki česna
  • 1 pest pinjol
  • sol
  • poper

Pesto

  • 0.5 šopka peteršilja
  • 0.5 zavitka rukole
  • 0.5 šopka kopra
  • 7 listov bazilike
  • 2 žlici masla