Opis

Najprej pripravimo riž z ohrovtom. Nekaj oljčnega olja vlijemo v ponev in na njem prepražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo peclje ohrovta, prav tako drobno nasekljanega. Liste bomo dodali pozneje. Ko zelenjava v ponvi postekleni, dodamo riž in malce pražimo. Za eno osebo običajno potrebujemo prgišče riža. Če torej pripravljamo riž za štiri ljudi, dodamo štiri prgišča riža. Solimo in pražimo minuto do dve. Nato prilijemo vrelo vodo. Ta vrsta riža je okusnejša, če je vlažen, zato dodamo dva do trikrat toliko vode, kot je riža. Končno dodamo liste ohrovta, pokrijemo ponev in kuhamo 12 minut.

Medtem ko se riž kuha, pripravimo sprate. Pred cvrtjem jih povaljamo v moki in suhem origanu. Ko je olje dovolj vroče, vanj damo ribe, ki jih ocvremo do zlatorjave barve. Sprati se morajo cvreti potopljeni v olje, da se enakomerno spečejo. Ocvrte odcedimo na papirnati brisači.

Riž in sprate postrežemo takoj. Riž lahko potresemo z malo nasekljanega peteršilja in dodamo paradižnik, narezan na kockice za svežino.

Najprej pripravimo riž z ohrovtom. Nekaj oljčnega olja vlijemo v ponev in na njem prepražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo peclje ohrovta, prav tako drobno nasekljanega. Liste bomo dodali pozneje. Ko zelenjava v ponvi postekleni, dodamo riž in malce pražimo. Za eno osebo običajno potrebujemo prgišče riža. Če torej pripravljamo riž za štiri ljudi, dodamo štiri prgišča riža. Solimo in pražimo minuto do dve. Nato prilijemo vrelo vodo. Ta vrsta riža je okusnejša, če je vlažen, zato dodamo dva do trikrat toliko vode, kot je riža. Končno dodamo liste ohrovta, pokrijemo ponev in kuhamo 12 minut.

Medtem ko se riž kuha, pripravimo sprate. Pred cvrtjem jih povaljamo v moki in suhem origanu. Ko je olje dovolj vroče, vanj damo ribe, ki jih ocvremo do zlatorjave barve. Sprati se morajo cvreti potopljeni v olje, da se enakomerno spečejo. Ocvrte odcedimo na papirnati brisači.

Riž in sprate postrežemo takoj. Riž lahko potresemo z malo nasekljanega peteršilja in dodamo paradižnik, narezan na kockice za svežino.

sestavine

Sestavine

  • 16 spratov
  • 300 g portugalskega riža Carolino
  • 1 šopek kodrastega ohrovta
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • lupinica ene limone
  • 1 l sončničnega olja za cvrtje
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 paradižnik
  • moka
  • origano
  • oljčno olje
  • sol po okusu