Rižota z zeleno zelenjavo in sirom

Rižota z zeleno zelenjavo in sirom

Opis

Priprava:

Zeleni sok
Vso zelenjavo dobro operemo. Kumare in zeleno narežemo tako, da damo lahko kose v sokovnik. Zelenjavo zmeljemo v sokovniku.

Solata

Brstični ohrovt in bučke z ostrim nožem drobno narežemo. V skledi pomešamo oljčno olje, limonin sok, sol in poper ter dodamo narezano zelenjavo in mandlje. Dodamo olje s tartufi in svež sir ali parmezan. Solata naj se marinira, ko pripravljamo riž.

Rižota

Drobno nasekljamo čebulo in česen. Pet minut ju pražimo na srednjem ognju v ponvi, v katero smo vlili oljčno olje. Pazimo, da ne spremenita barve. Dodamo riž in pražimo še nekaj minut, dokler riž ne postane na pol prozoren. Nato dodamo zelenjavno ali piščančjo osnovo. Najprej je vlijemo pol (150 ml) in kuhamo, dokler tekočina ne izpari. Potem vlijemo še preostalo osnovo in kuhamo. Na koncu dodamo še zeleni sok in kuhamo, dokler jed ni pripravljena. Postopek je odvisen od riža, ki ga uporabimo, toda povprečno traja 20 minut. Ko dodamo sol in limonin sok, dodamo tudi svež sir ali parmezan in dobro premešamo. Prepeličja jajca kuhamo približno tri minute v vreli vodi. Rižoto postrežemo s solato. Krožnik lahko okrasimo z mladim kozjim sirom, prepeličjimi jajci in zelišči.

sestavine

Zeleni sok

  • 500 g kumar
  • 200 g špinače
  • 150 g zelene
  • 100 g brstičnega ohrovta
  • 100 g bučk

Solata

  • 200 g brstičnega ohrovta
  • 150 g bučk
  • nasekljana lupina limone
  • sok limone
  • ščepec soli
  • ščepec popra
  • 30 ml oljčnega olja
  • 50 g svežega sira ali parmezana
  • 50 g narezanih mandljev
  • 5 ml olja s tartufi

Riž

  • 30 ml oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 300 g večnamenskega riža ali riža za rižoto
  • 300 ml zelenega soka
  • 300 ml piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • 5 g soli
  • 100 g svežega sira ali parmezana
  • sok limone

Dodatek

  • 100 g mladega kozjega sira
  • 4 prepeličja jajca
  • začimbe po želji