Ribji kibbeh z libanonskim krompirjem

Ribji kibbeh z libanonskim krompirjem

Opis

Priprava:

1. Uporabimo svež rumeni krompir. Operemo ga in kuhamo 10 minut. Odcedimo in za kratek čas pustimo v pokritem loncu.

2. Krompir narežemo na kockice. Česen zelo drobno narežemo in ga dodamo krompirju. Krompir posolimo in popopramo ter zložimo v plitev pekač. Prelijemo ga z oljčnim oljem. Pečemo ga 30 minut pri 200 stopinjah.

3. Bulgur dobro operemo in 15 do 20 minut namakamo v topli vodi. Nato ga dobro odcedimo in razrahljamo z vilicami.

4. Izberemo filet bele ribe. Ribo narežemo na grobe kose in jo damo v mešalnik. Dodamo grobo narezan koriander in naribano lupino limone in pomaranče. Zmeljemo. Dodamo bulgur in znova zmeljemo.

5. Za nadev čebulo narežemo na kolute in v ponvi na olju pražimo 10 minut. Semena koriandra zdrobimo in jih dodamo čebuli. Premešamo. Dodamo pinjole in jih pražimo 2 minuti. Posolimo in popopramo.

6. Model za pito dobro namastimo z maslom in vanj razporedimo pol ribje mešanice. Prste namakamo v vodi, da jo lažje razporedimo. Nanjo razporedimo nadev, čezenj pa damo preostalo mleto mešanico. Na sredini kibbeha naredimo luknjo, da para lahko uhaja. S topo stranjo noža po vsej piti naredimo zareze, po katerih bomo pozneje lažje rezali pito, na primer osem trikotnikov, vsak trikotnik pa na manjše trikotnike oziroma kose. Zareze obilno zalijemo z oljčnim oljem. Pečemo 20 minut pri 200 stopinjah.

7. V skledo damo drobno narezan koriander, naribano lupino limone in pomaranče ter zdrobljeno suho čili papriko. Dodamo krompir in dobro premešamo. Dodamo sok polovice limone in malo soli. Dobro premešamo.

 

sestavine

Za krompir

  • 1 kg krompirja
  • 4 stroki česna
  • sol
  • poper
  • 6 žlic oljčnega olja
  • naribana limonina lupina
  • naribana lupina ene pomaranče
  • sok polovice limone
  • 4 suhe čili paprike
  • 1 šopek svežega koriandra

Za kibbeh

  • 200 g bulgurja
  • 1 čebula
  • 0.5 šopka svežega koriandra
  • naribana limonina lupina
  • naribana lupina ene pomaranče
  • 600 g fileta bele ribe
  • oljčno olje
  • sol
  • poper

Za nadev

  • 3 čebule
  • 75 g pinjol
  • 2 žlički sveže mletega koriandra
  • sol
  • poper
  • olje

Sorodni recepti