Ribja juha z žafranom in klobaso chorizo

Koromač očistimo in ga na grobo narežemo. Nasekljamo čebulo in zeleno. Stremo stroke česna in jih pustimo neolupljene.
Segrejemo ponev. Klobaso s česnom pražimo do zlatorjave barve. Ne dodajamo olja, saj se dovolj maščobe stopi iz klobase. Zmanjšamo ogenj in klobaso stresemo na krožnik. Odstranimo česen. Na srednjem ognju pražimo čebulo, zeleno in koromač v maščobi, ki je ostala od klobase. Začinimo s soljo in poprom. Dolijemo belo vino in takoj, ko zavre, dodamo paradižnik iz pločevinke. Če je omaka prekisla, dodamo ščep sladkorja. Naj počasi vre deset minut.
Medtem olupimo krompir in ga narežemo na kocke. Ko mine deset minut, odkar smo dodali paradižnik, dodamo še krompir, žafran, papriko, sol, poper in ribjo jušno osnovo.
Ko je krompir mehek, po vrhu dodamo chorizo in ribje filete. Ne mešamo več, sicer bi razkosali ribo. Pokrijemo in kuhamo še tri do štiri minute, dokler fileti ne postanejo čvrsti in svetli.
Juho postrežemo v jušniku z dvema filetoma na vrhu. Potresemo s peteršiljem.
sestavine
- 8 majhnih filetov ostriža začinjena klobasa chorizo 5.5 krompirjev za kuhanje 2 gomolja koromača 1 bela čebula 0.5 stebelne zelene 3 stroki česna 800 g paradižnika iz pločevinke 0.5 l ribje jušne osnove 1 ščepec žafrana 1 kozarec belega vina gladkolistni peteršilj sol in poper sladkor