Riba na žaru z omako sambal bajak
Recept je iz: Peter Kuruvita
Riba na žaru z omako sambal bajak
sestavine
- 2 celi ribi (vsaka naj ima 2 kg), očiščeni
- 100 ml ohlajenega deviškega kokosovega olja, ki ga rahlo pogrejte z dvema nasekljanima podolgovatima rdečima čilijema in dajte na stran, da se olje 30 minut aromatizira
- Nasekljana mlada čebula
- Čili, kalčki in rezine limete za okrasitev
- Omaka sambal bajak
- 50 g tamarindove paste
- 4-6 rdečih ali zelenih thai čilijev, grobo narezanih
- 4 mlade čebule, samo beli del, grobo narezane
- 25 g olupljenega galangala, grobo narezanega
- 25 g olupljenega ingverja, grobo narezanega
- 2 lista kombave
- 4 stroki česna
- 2 žlički soka limete
- 1 žlica soli
- 1 žlica palmovega sladkorja
- 2 žlički paste iz kozic
- 1 žlica palmovega olja
Priprava
- Priprava omake: Tamarindovo pasto dajte v ognjevarno posodo in jo prelijte s 150 ml vrele vode. Počakajte, da se ohladi, potem pa dobro zmešajte. Precedite mešanico, da dobite čim več tekočine. Trden ostanek zavrzite.
- Čilije, mlado čebulo, galangal, ingver, liste kombave, česen, sok limete in sok dajte v možnar ter mešanico strite, da dobite grobo pasto. Dodajte sladkor in pasto iz kozic ter trite, da se sestavine dobro zmešajo.
- V voku segrejte palmovo olje na srednjem ognju. Ko se segreje, dodajte pasto ter jo pecite med mešanjem 2 do 3 minute oziroma dokler ne zadiši. Vmešajte tamarindovo tekočino in pustite rahlo vreti, da se zgosti za polovico. Odstavite z ognja in pustite, da se ohladi.
- Z ostrim nožem zarezite v ribo na obeh straneh, pri tem pa pazite, da ne zarežete vse do kosti.
- Segrejte žar na visoko temperaturo in počakajte, da oglje neha goreti, da se plameni ne bodo dotikali ribe. Po obeh straneh premažite ribo s kokosovim oljem, obogatenim s čilijem, potem pa jo na žaru pecite 6 minut na vsaki strani ter jo zalijte z vročo tekočino vsakič, ko jo obrnete. Čas kuhanja je odvisen od debeline ribe.
- Da preverite, če je pečena, rahlo pritisnite tik pod glavo in če je meso mehko, je riba pečena. Postrezite jo na pladnju, po katerem posujte na tanko narezane šalotke, nasekljan čili, kalčke in rezine limete.
- Omako postrezite ločeno.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Pissaladiere
Recepti Ljubomir Stanišić
Lignji s sladkim krompirjem
Recepti Nathan Outlaw
Postrvje klobase z medenim belim fižolom
Recepti Jamie Oliver
POSEBNA DOSA (VEGANSKA)
Recepti Shane Delia
Počasi pečena jagnjetina z jogurtom
Recepti Ljubomir Stanišić
Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira
Recepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako
Recepti Adam Liaw
Jagnječji kebab
Recepti Bučkini polpeti s špinačno solato
Recepti Polenovka v ovoju z limoninimi testeninami