Riba na žaru z omako sambal bajak

sestavine

  • 2 celi ribi (vsaka naj ima 2 kg), očiščeni
  • 100 ml ohlajenega deviškega kokosovega olja, ki ga rahlo pogrejte z dvema nasekljanima podolgovatima rdečima čilijema in dajte na stran, da se olje 30 minut aromatizira
  • Nasekljana mlada čebula
  • Čili, kalčki in rezine limete za okrasitev
  • Omaka sambal bajak
  • 50 g tamarindove paste
  • 4-6 rdečih ali zelenih thai čilijev, grobo narezanih
  • 4 mlade čebule, samo beli del, grobo narezane
  • 25 g olupljenega galangala, grobo narezanega
  • 25 g olupljenega ingverja, grobo narezanega
  • 2 lista kombave
  • 4 stroki česna
  • 2 žlički soka limete
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica palmovega sladkorja
  • 2 žlički paste iz kozic
  • 1 žlica palmovega olja

Priprava

  • Priprava omake: Tamarindovo pasto dajte v ognjevarno posodo in jo prelijte s 150 ml vrele vode. Počakajte, da se ohladi, potem pa dobro zmešajte. Precedite mešanico, da dobite čim več tekočine. Trden ostanek zavrzite.
  • Čilije, mlado čebulo, galangal, ingver, liste kombave, česen, sok limete in sok dajte v možnar ter mešanico strite, da dobite grobo pasto. Dodajte sladkor in pasto iz kozic ter trite, da se sestavine dobro zmešajo.
  • V voku segrejte palmovo olje na srednjem ognju. Ko se segreje, dodajte pasto ter jo pecite med mešanjem 2 do 3 minute oziroma dokler ne zadiši. Vmešajte tamarindovo tekočino in pustite rahlo vreti, da se zgosti za polovico. Odstavite z ognja in pustite, da se ohladi.
  • Z ostrim nožem zarezite v ribo na obeh straneh, pri tem pa pazite, da ne zarežete vse do kosti.
  • Segrejte žar na visoko temperaturo in počakajte, da oglje neha goreti, da se plameni ne bodo dotikali ribe. Po obeh straneh premažite ribo s kokosovim oljem, obogatenim s čilijem, potem pa jo na žaru pecite 6 minut na vsaki strani ter jo zalijte z vročo tekočino vsakič, ko jo obrnete. Čas kuhanja je odvisen od debeline ribe.
  • Da preverite, če je pečena, rahlo pritisnite tik pod glavo in če je meso mehko, je riba pečena. Postrezite jo na pladnju, po katerem posujte na tanko narezane šalotke, nasekljan čili, kalčke in rezine limete.
  • Omako postrezite ločeno.

Sorodni recepti

Poglej vse