Rezine z vanilijevo kremo

Rezine z vanilijevo kremo

Opis

Priprava

1. Najprej pripravimo slaščičarsko kremo. Mleko vlijemo v kozico in dodamo prepolovljeni vaniljev strok, če ga imamo. Če imamo ekstrakt, ga dodamo na koncu z maslom vred. Zmes zavremo, nato odstavimo.

2. V veliki posodi dve do tri minute z multipraktikom mešamo sladkor, rumenjake in koruzno moko.

3. Vroče mleko dodamo jajčni zmesi in nenehno mešamo, nato pa zmes vlijemo nazaj v kozico. Počasi kuhamo na zmernem ognju in medtem mešamo, dokler se ne zgosti. Zmes mora rahlo zavreti. Če vre neenakomerno ali zavre prehitro, se lahko pojavijo grudice. V tem primeru z metlico mešamo, dokler zmes ni gladka.

4. Kremo odstavimo z ognja in jo vlijemo v posodo (precedimo, če so nastale grudice). Dodamo ščepec soli in maslo ter dobro premešamo.

5. Pustimo, da se malo ohladi, pokrijemo s prozorno folijo in povsem ohladimo.

6. Pečico segrejemo na 220 °C. Dva pekača prekrijemo s peki papirjem. Testo razdelimo na dva enaka kosa in ju razvaljamo na kvadrat s stranico 20 cm in debelino 3 mm. Če imate že pripravljeno testo, verjetno meri 18 x 46 cm. V tem primeru ga prepolovite, da dobite dva kosa mere 23 x 18 cm, ter ju razvaljajte, da dobite kvadrata s stranico 20 cm. Vsak kos testa damo v svoj pekač, ga nekajkrat preluknjamo z vilicami in pustimo stati 10 do 15 minut.

7. Testo pečemo 10 do 15 minut oziroma dokler se hrustljavo ne zapeče in se obarva zlatorjavo. Pustimo, da se ohladi.

8. Ko pečemo testo, globoko kvadratno posodo prekrijemo s folijo, ki naj gleda preko robov (zaradi folije, ki moli preko roba, lahko dvignemo rezine). Če nimate kvadratne posode, nič hudega, saj lahko iz folije oblikujemo spodnji del in stranice.

9. Eno rezino testa postavimo na dno posode (lepši kos prihranite za na vrh). Vaniljevo kremo enakomerno razporedimo po testu v pekaču, preden na vrh dodamo še drugi kos testa. Damo v hladilnik in pripravimo preliv.

10. Za preliv sladkor v prahu stresemo v posodo. Vmešamo tri ali štiri žličke mrzle vode, da dobimo gostejšo zmes.

11. Čokolado damo v posodo nad kozico, v kateri je nekaj centimetrov vode. Vodo zavremo, nato odstavimo in počakamo, da se čokolada počasti stopi. Stopljeno čokolado damo v dresirno vrečko z majhnim nastavkom in počakamo, da se zgosti.

12. Rezino vzamemo iz hladilnika ter preliv razporedimo na vrhnjo plast testa. S slaščičarskim nožem ali lopatko, ki jo pomočimo v vrelo vodo, lažje razporedimo preliv.

13. Z dresirno vrečko na vrh preliva v eni smeri zarišemo deset vzporednih črt iz stopljene čokolade. S konico zobotrebca potegnemo črte iz čokolade v razne smeri na razdalji približno 2 cm, da dobimo videz peres. Rezino pospravimo nazaj v hladilnik, da se zgosti.

14. Pripravljeno rezino narežemo na osem kosov. S folijo previdno dvignemo narezane vaniljeve rezine in jih postrežemo.

sestavine

Sestavine

  • 300 g listnatega testa

Za posip

  • 150 g sladkorja v prahu

Za slaščičarsko vanilijevo kremo

  • 375 ml mleka
  • 1 prepolovljen vanilijev strok ali žličko vanilijevega ekstrata
  • 75 g navadnega kristalnega sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 40 g koruzne moke
  • ščepec soli
  • 25 g masla
  • narezanega na kocke

Sorodni recepti