Rendang babice Ite

Priprava

Zvezdasti janež kuhamo deset minut v toliko kokosovega mleka, da prekrije zvezdasti janež. Šalotke in česen olupimo, ingver in korenino kurkume tudi. Šalotke, česen, ingver, kurkumo, javansko korenino in feferone narežemo na koščke. Nageljnovo žbico potolčemo v možnarju. Zvezdasti janež vzamemo iz kokosovega mleka. Šalotke, česen, ingver, kurkumo, javansko korenino, feferone, nageljnovo žbico, orientalsko kumino, mleta koriandrova semena in kokosovo mleko zmeljemo v multipraktiku. V ponvi segrejemo olje in popražimo začimbno mešanico. Limonsko travo potolčemo in jo zavežemo v vozel ter odrežemo konce. Dodamo limonsko travo in liste kombave. Takoj ko se sprostijo vonjave, dodamo preostalo kokosovo mleko. Kuhamo približno deset minut, da se kokosovo mleko zgosti. Medtem narežemo govedino na kose in jo dodamo v lonec. Vse skupaj kuhamo tri do štiri ure, dokler se meso ne zmehča.

 

Prežgan kokos

Segrejemo ponev brez olja in kokosovo moko počasi pražimo, dokler ne porjavi. Nato jo meljemo v multipraktiku, dokler se ne sprosti olja. Kokos stresemo v košarice za mafine in pustimo, da se strdi. Nasvet: potrebujemo le en kos kokosa, toda majhne količine je težko zmleti v multipraktiku. Zato ga pripravimo malo več in preostale kose zamrznemo za naslednjič.

 

Kos dodamo jedi in kuhamo še približno deset minut, dokler se kos ne stopi in pomeša v jed.

 

Postrežba

Rendang postrežemo s kuhanim rižem in zelenjavo.

 

Dodatne potrebščine

multipraktik

možnar

sestavine

  • Sestavine1 zvezdasti janež 1 l kokosovega mleka 6 šalotk 3 stroki česna 5 rdečih feferonov 3 cm ingverja 2 cm laosa (javanske korenine) 3 cm korenine kurkume 1 nageljnova žbica 1 žlička orientalske kumine 4 žličke mletih koriandrovih semen 1 palčka limonine trave 2 lista kombave 1 kg govedine 0.5 žličke tamarinde asam 250 g kokosove moke

Priprava