Rafaelove piroške

Rafaelove piroške

Opis

Za pripravo testa: v večjo skledo nasujte moko in v sredini naredite luknjico. Vanjo dajte sol, olje in vodo. Z rokami nežno mesite od roba posode proti sredini in počasi gnetite. Mesite vedno bolj, da dobite lepo povezano testo. 

Postavite na pomokano površino in gnetite še 5-8 minut, dokler ne postane gladko in svetleče. Zavijte ga v čisto kuhinjsko krpo in pustite počivati na hladnem vsaj 20 minut.

Za nadev s sirom in krompirjem: skuhajte olupljen krompir v posodi, dokler se ne zmehča, odcedite ga in pustite, da se ohladi v skledi.

Prepražite drobno narezano čebulo na olivnem olju, dokler ne potemni in dokler ni dobro zapečena.

Nadrobite sir oz. skuto po ohlajenem krompirju in naredite pire. Dodajte zapečeno čebulo. Dobro premešajte in postavite na stran.

Za nadev z gobami in kislim zeljem: v skledo dajte posušene gobe in vodo, pustite 1 uro, da se prepojijo.

Operite zelje pod vodo iz pipe v cedilu, da s tem z zelja izperete nekaj kislosti. Položite ga v posodo z vrelo vodo in kuhajte 30 minut na zmernem ognju.

Gobe čez eno uro vzemite iz vode in shranite tekočino. Gobe na drobno narežite.

Po 30 minutah kuhanja odcedite zelje in ga položite v ponev z maslom, narezanimi gobami in tekočino, v kateri so se namakale gobe. Pražite toliko časa, da izpari vsa tekočina. Pustite, da se sestavine ohladijo.

Za oblikovanje pirošk: razvaljajte testo po pomokani površini, da bo debelo 3 mm. Odrežite kroge premera 10 cm z uporabo rezalnika za testo.

V sredino vsakega kroga položite žlico želenega nadeva. Navlažite robove testa s prsti, nato pa prekrijte nadev v sredini tako, da prepognete testo in oblikujete polkrožne cmoke. Vse robove testa dobro stisnite, da preprečite uhajanje nadeva.

Piroške poširajte v globoki posodi v vreli vodi 3-4 minute. Ko pridejo na površje, so kuhani.

Postrezite s kislo smetano in okrasite z navadnim koprom oz. z zapečeno, hrustljavo čebulo.

 


Za pripravo testa: v večjo skledo nasujte moko in v sredini naredite luknjico. Vanjo dajte sol, olje in vodo. Z rokami nežno mesite od roba posode proti sredini in počasi gnetite. Mesite vedno bolj, da dobite lepo povezano testo. 

Postavite na pomokano površino in gnetite še 5-8 minut, dokler ne postane gladko in svetleče. Zavijte ga v čisto kuhinjsko krpo in pustite počivati na hladnem vsaj 20 minut.

Za nadev s sirom in krompirjem: skuhajte olupljen krompir v posodi, dokler se ne zmehča, odcedite ga in pustite, da se ohladi v skledi.

Prepražite drobno narezano čebulo na olivnem olju, dokler ne potemni in dokler ni dobro zapečena.

Nadrobite sir oz. skuto po ohlajenem krompirju in naredite pire. Dodajte zapečeno čebulo. Dobro premešajte in postavite na stran.

Za nadev z gobami in kislim zeljem: v skledo dajte posušene gobe in vodo, pustite 1 uro, da se prepojijo.

Operite zelje pod vodo iz pipe v cedilu, da s tem z zelja izperete nekaj kislosti. Položite ga v posodo z vrelo vodo in kuhajte 30 minut na zmernem ognju.

Gobe čez eno uro vzemite iz vode in shranite tekočino. Gobe na drobno narežite.

Po 30 minutah kuhanja odcedite zelje in ga položite v ponev z maslom, narezanimi gobami in tekočino, v kateri so se namakale gobe. Pražite toliko časa, da izpari vsa tekočina. Pustite, da se sestavine ohladijo.

Za oblikovanje pirošk: razvaljajte testo po pomokani površini, da bo debelo 3 mm. Odrežite kroge premera 10 cm z uporabo rezalnika za testo.

V sredino vsakega kroga položite žlico želenega nadeva. Navlažite robove testa s prsti, nato pa prekrijte nadev v sredini tako, da prepognete testo in oblikujete polkrožne cmoke. Vse robove testa dobro stisnite, da preprečite uhajanje nadeva.

Piroške poširajte v globoki posodi v vreli vodi 3-4 minute. Ko pridejo na površje, so kuhani.

Postrezite s kislo smetano in okrasite z navadnim koprom oz. z zapečeno, hrustljavo čebulo.

 

sestavine

Testo

  • 250 g samovzhajajoče moke
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica rastlinskega olja

Nadev s svežim sirom oz. skuto in krompirjem

  • 250 g krompirja Maris paper
  • 250 g polmastnega sira oz. skute
  • 1 srednje velika čebula
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 300 ml kisle smetane
  • 1 manjša pest navadnega kopra za dekoracijo

Nadev z gobami in kislim zeljem

  • 250 g kislega zelja
  • 50 g posušenih gob
  • 300 ml vode
  • 40 g masla

Sorodni recepti