Puranje prsi Wellington

Puranje prsi Wellington

Opis

1. Puranjim prsim odstranimo kosti in kožo. Spodnji del obrnemo k sebi in z nožem v mesu naredimo majhen žep.

2. Prsi potresemo s soljo, poprom, listi svežega timijana in jih dobro vtremo v meso. Borovničevo marmelado razmažemo po mesu, malo pa je dodamo tudi v žep.

3. Meso prepognemo, konce spojimo tako, da dobimo nekaj podobnega žogi in jih zabodemo z zobotrebci, da se ne odprejo. Tako pripravljeno meso postavimo v pekač, potresemo s soljo, poprom, timijanom in oljčnim oljem. Vse rahlo vtremo z rokami. Puranje prsi pečemo 70 minut v predhodno segreti pečici pri 180 stopinjah. Po peki zobotrebce odstranimo in meso pustimo nekaj ur, da se ohladi.

4. Za pašteto iz gob (duxelle) namočimo suhe lisičke ali drugo vrsto gob, in sicer v vročo vodo za 15 minut. Slanino narežemo na kockice in popražimo v ponvi na malo oljčnega olja. Ko slanina porumeni, dodamo natrgane vejice rožmarina. Pražimo še 30 sekund. Slanino damo na krožnik in v isti maščobi dušimo narezane gobe. Začinimo s soljo in poprom ter dodamo odcejene suhe gobe. Lahko dodamo tudi malo vode, v kateri so se namakale. Gobe dušimo še 15 minut. Na koncu dodamo kocko masla.

5. Dušene gobe zmeljemo v multipraktiku in zmes pustimo počivati nekaj ur.

6. Listnato testo potresemo z moko in razvaljamo v dva pravokotna kosa velikosti škatle za čevlje.

7. V pekač damo papir za peko in ga potresemo z nekaj moke. Položimo kos testa in ga premažemo s pol paštete, nanj pa položimo puranje prsi. Drugo polovico paštete premažemo po mesu in potresemo s praženo slanino. Konce testa premažemo z jajcem.

8. Drugi kos testa položimo na puranje prsi in ga dobro zgladimo z rokami, da iztisnemo zrak. Konce dobro pritisnemo, nato pa s prsti oblikujemo rob. Vse testo premažemo z jajcem in puranje prsi Wellington pustimo v hladilniku, ne da bi jih pokrili. Puranje prsi vzamemo ven naslednji dan pred peko.

9. Za omako gravy puranu odrežemo bedro. Ločimo zgornji in spodnji del bedra ter postavimo v lonec. Dodamo grobo narezano zelenjavo. Dodamo moko in premešamo. Začinimo z obilnim ščepcem soli in popra ter dodamo 2 litra vroče vode. Dodamo polno žlico borovničeve marmelade, balzamični kis in preostale liste rožmarina. Ko mešanica zavre, pustimo, da rahlo vre na šibkem ognju približno dve uri, dokler se ne zgosti. Pred postrežbo omako precedimo in segrejemo.

10. Puranje prsi Wellington pečemo 50 do 60 minut pri 180 stopinjah. Ko jih vzamemo iz pečice, jih pustimo počivati deset minut. Puranje prsi Wellington postrežemo narezane na rezine in prelite z omako gravy.

sestavine

Sestavine

  • 1.6 kg puranjih prsi
  • sol in poper
  • 1 šopek svežega timijana
  • oljčno olje
  • 340 g borovničeve marmelade
  • 1 kg listnatega testa
  • 1 jajce

Za omako gravy

  • 1 puranje bedro
  • 1 korenček
  • 1 por
  • 1 čebula
  • 2 žlici moke
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 kocka masla

Za gobovo pašteto

  • 25 g suhih gob
  • 6 rezin prekajene slanine
  • 3 vejice svežega rožmarina
  • 600 g mešanice gob
  • sol in poper
  • 30 g masla

Sorodni recepti