Če želite osvojiti kuhanje, ima Donal Skehan za vas veliko okusnih receptov, za katere ne potrebujete dodatnih sposobnosti, temveč le kuhinjo in nekaj sestavin. Dober tek!

sestavine

  • ZA SUHO SOLNO MARINADO:
  • 4 stroki česna, zdrobljeni
  • 2 JŽ mletega črnega popra
  • 3 JŽ morske soli
  • 2 JŽ sladkorja
  • lupina 2 pomaranč
  • ZAČIMBE ZA PURANA:
  • puran brez vrata in drobovine
  • 1 cel česen, prerezan na pol po dolžini
  • šop svežega timijana
  • 2 čebuli, grobo narezani
  • 2 korenčka, diagnalno narezana na debele kose
  • 2 stebli zelene, diagnalno narezani na debele kose
  • pest strokov česna, olupljenih
  • 600 ml puranje ali piščančje jušne osnove (najbolje domače)
  • ZA MASLO S POMARANČO IN TIMIJANOM:
  • 100 g zmehčanega masla
  • 2 ČŽ svežega nasekljanega timijana
  • 1 JŽ nasekljanega peteršilja
  • 1 JŽ nasekljanega žajblja
  • 2 ČŽ lupine pomaranče
  • morska sol in sveže mlet črni poper
  • KORENJE IN GRAH:
  • 500 g korenja, nakockanega po diagonali na 2 cm
  • 100 ml vode
  • 50 g masla
  • 2 ČŽ sladkorja
  • 200 g zamrznjenega graha
  • pest peteršilja, nasekljanega
  • morska sol in sveže mlet črni poper

Priprava

  • 1. Največ dva dni pred pojedino v skledi zmešajte sestavine za marinado. Vmasirajte jo v purana in predvsem v notranjost. Pokrijte in pustite v hladilniku do peke. Vzemite iz hladilnika in počakajte, da se zagreje na sobno temperaturo. Odvečno marinado odstranite.
  • 2. Pečico zagrejte na 180 °C. Maslo, timijan, žajbelj, peteršilj in lupino pomaranče zmešajte v skledi. Začinite po okusu s soljo in poprom. Začnite pri vratu in s prsti previdno naredite žepek med mesom in kožo na prsih. Nežno nadevajte z maslom, prihranite eno žlico, in maslo razporedite po celotnih prsih.
  • 3. Nadevajte purana s česnom, vejicami timijana in četrtinami čebule, koruze in zelene. Purana zvežite in preostalo žlico zeliščnega masla namažite na purana. Posujte s soljo in poprom.
  • 4. Preostanek čebule, korenja in zelene dajte na dno pekača. Na to položite purana in dolijte tretjino jušne osnove. Prsi prekrijte s folijo. Pecite dve uri.
  • 5. Odstranite folijo s prsi in dodajte še tretjino jušne osnove v pekač. Pecite, dokler temperatura v sredini stegna ne doseže 80 °C, torej še 3,5 ali 4 ure. Vzemite iz pečice in prestavite na topel pladenj in pokrijte s folijo ter pustite počivati 30 minut.
  • 6. Ko je puran pečen, pekač z zelenjavo postavite na štedilnik in dodajte še preostanek jušne osnove. Zavrite in postrgajte dno pekača s kuhalnico. Začinite po okusu in precedite v manjšo kozico, zelenjavo pa zavrzite. Naj počiva do postrežbe.
  • 7. Ko se puran peče, v kozico dajte korenje, 25 g masla, 100 ml vode in sladkor skupaj z začimbami.
  • 8. Pokrijte in kuhajte 10-12 minut, da se korenje zmehča. Moral bi biti lepo maslen. Dodajte grah in peteršilj, premešajte, da se grah zagreje in začinite.
  • 9. Purana narežite na rezine, ki jih položite na tople krožnike skupaj z nadevom. Odvečno maščobo z omake odstranite in pogrejte ter nalijte v toplo posodo za omako.

Sorodni recepti

Poglej vse