Puran
Recept je iz: Donal Skehan
Če želite osvojiti kuhanje, ima Donal Skehan za vas veliko okusnih receptov, za katere ne potrebujete dodatnih sposobnosti, temveč le kuhinjo in nekaj sestavin. Dober tek!
sestavine
- ZA SUHO SOLNO MARINADO:
- 4 stroki česna, zdrobljeni
- 2 JŽ mletega črnega popra
- 3 JŽ morske soli
- 2 JŽ sladkorja
- lupina 2 pomaranč
- ZAČIMBE ZA PURANA:
- puran brez vrata in drobovine
- 1 cel česen, prerezan na pol po dolžini
- šop svežega timijana
- 2 čebuli, grobo narezani
- 2 korenčka, diagnalno narezana na debele kose
- 2 stebli zelene, diagnalno narezani na debele kose
- pest strokov česna, olupljenih
- 600 ml puranje ali piščančje jušne osnove (najbolje domače)
- ZA MASLO S POMARANČO IN TIMIJANOM:
- 100 g zmehčanega masla
- 2 ČŽ svežega nasekljanega timijana
- 1 JŽ nasekljanega peteršilja
- 1 JŽ nasekljanega žajblja
- 2 ČŽ lupine pomaranče
- morska sol in sveže mlet črni poper
- KORENJE IN GRAH:
- 500 g korenja, nakockanega po diagonali na 2 cm
- 100 ml vode
- 50 g masla
- 2 ČŽ sladkorja
- 200 g zamrznjenega graha
- pest peteršilja, nasekljanega
- morska sol in sveže mlet črni poper
Priprava
- 1. Največ dva dni pred pojedino v skledi zmešajte sestavine za marinado. Vmasirajte jo v purana in predvsem v notranjost. Pokrijte in pustite v hladilniku do peke. Vzemite iz hladilnika in počakajte, da se zagreje na sobno temperaturo. Odvečno marinado odstranite.
- 2. Pečico zagrejte na 180 °C. Maslo, timijan, žajbelj, peteršilj in lupino pomaranče zmešajte v skledi. Začinite po okusu s soljo in poprom. Začnite pri vratu in s prsti previdno naredite žepek med mesom in kožo na prsih. Nežno nadevajte z maslom, prihranite eno žlico, in maslo razporedite po celotnih prsih.
- 3. Nadevajte purana s česnom, vejicami timijana in četrtinami čebule, koruze in zelene. Purana zvežite in preostalo žlico zeliščnega masla namažite na purana. Posujte s soljo in poprom.
- 4. Preostanek čebule, korenja in zelene dajte na dno pekača. Na to položite purana in dolijte tretjino jušne osnove. Prsi prekrijte s folijo. Pecite dve uri.
- 5. Odstranite folijo s prsi in dodajte še tretjino jušne osnove v pekač. Pecite, dokler temperatura v sredini stegna ne doseže 80 °C, torej še 3,5 ali 4 ure. Vzemite iz pečice in prestavite na topel pladenj in pokrijte s folijo ter pustite počivati 30 minut.
- 6. Ko je puran pečen, pekač z zelenjavo postavite na štedilnik in dodajte še preostanek jušne osnove. Zavrite in postrgajte dno pekača s kuhalnico. Začinite po okusu in precedite v manjšo kozico, zelenjavo pa zavrzite. Naj počiva do postrežbe.
- 7. Ko se puran peče, v kozico dajte korenje, 25 g masla, 100 ml vode in sladkor skupaj z začimbami.
- 8. Pokrijte in kuhajte 10-12 minut, da se korenje zmehča. Moral bi biti lepo maslen. Dodajte grah in peteršilj, premešajte, da se grah zagreje in začinite.
- 9. Purana narežite na rezine, ki jih položite na tople krožnike skupaj z nadevom. Odvečno maščobo z omake odstranite in pogrejte ter nalijte v toplo posodo za omako.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Lora in Stoyan
Puranji kroketi s karijevo omako
Recepti Annabel Langbein
Pissaladiere
Recepti Ljubomir Stanišić
Lignji s sladkim krompirjem
Recepti Nathan Outlaw
Postrvje klobase z medenim belim fižolom
Recepti Jamie Oliver
POSEBNA DOSA (VEGANSKA)
Recepti Shane Delia
Počasi pečena jagnjetina z jogurtom
Recepti Ljubomir Stanišić
Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira
Recepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako
Recepti Adam Liaw
Jagnječji kebab
Recepti Bučkini polpeti s špinačno solato