Profiteroli s kremo iz čokolade, smetane in jagod

sestavine

  • Hrustljava skorjica:
  • 85 g omehčanega masla
  • 100 g moke
  • 100 g rjavega sladkorja
  • Paljeno testo:
  • 125 g svežega mleka (3,5 % maščobe)
  • 125 g vode
  • 110 g masla
  • 5 g sladkorja
  • 2 g soli
  • 140 g presejane moke
  • 220 g jajc (4-5 jajc)
  • Krema iz mlečne čokolade:
  • 500 g mleka (2,8 do 3,5 % maščobe)
  • 120 g sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 8 rumenjakov
  • 30 g moke
  • 30 g koruznega škroba    
  • 60 g masla
  • 100 g mlečne čokolade
  • krema chantilly:
  • 300 g sladke smetane (dobro ohlajene)
  • 500 g jagod
  • sladkor v prahu za posipanje

Priprava

  • Za hrustljavo skorjico v skledo dajte omehčano maslo, moko in sladkor ter premešajte. Med dvema kosoma papirja za peko razvajajte tanko plast (2-3 mm) in jo dajte v hladilnik za 3-4 ure.
  • Za paljeno testo v srednje veliko kozico dajte mleko, vodo, maslo, sladkor in sol. Zavrite in umaknite. V zmes naenkrat dodajte presejano moko in takoj začnite močno mešati z žlico, da se vpije vsa moka. To traja kakih 30 sekund.
  • Skledo vrnite na ogenj. Testo mešajte z lopatko in ga kuhajte še približno minuto.
  • Testo prestavite v skledo mešalnika, nastavite široko metlico in pustite testo, da se malo ohladi. Na srednji hitrosti ga mešajte kakih 30 sekund, potem pa znižajte na najnižjo hitrost in začnite dodajati jajca.
  • Zdaj je pomembno vedeti, če je tekstura testa v redu. Mešalnik ugasnite, odstranite metlico, s stranic poberite vse testo in skozi testo potegnite z metlico. Testo je v redu, če steče z metlice v obliki črke V.
  • Iz testa za hrustljavo skorjico izrežite krogce velikosti profiterola in jih dajte v hladilnik.
  • Pečico segrejte na 200 C. Testo prestavite v dresirno vrečko in izberite okrogli nastavek 1A. Pekač obložite s papirjem za peko. Nabrizgajte kroglice in jih pokrijte s hrustljavimi krogci. Pecite 12-15 minut, zmanjšajte na 160 C in pecite še 12-15 minut, pečice pa ne odpirajte.
  • Za kremo dajte v skledo mleko in 60 g sladkorja. Dodajte vaniljev ekstrakt. Segrejte, zavreti pa ne sme.
  • Rumenjake pomešajte s preostalim sladkorjem. Dodajte moko in potem še škrob. Dobro mešajte, da se ne naredijo grudice. Dodajte tretjino toplega mleka in spet dobro premešajte. Zmes zlijte v kozico z mlekom in dajte na srednji ogenj.
  • Med kuhanjem dobro mešajte z žlico. Ko se začne zmes zgoščevati, jo umaknite in mešajte še 30 sekund, da dobite gosto in enakomerno zmes. Jajca bodo počasi skuhana in dobili boste fino slaščičarsko kremo. Vrnite na blag ogenj, mešajte in zavrite; kuha naj se vsaj eno minuto, da se ne bo čutilo okusa škroba. Ko je krema gotova, jo umaknite in prestavite v veliko skledo, pokrijte s prozorno folijo in ohladite.
  • Ko se krema dovolj ohladi, a ne čisto, jo stresite v skledo mešalnika, počasi dodajajte maslo in mešajte, da se čisto stopi. V vodni kopeli stopite čokolado, jo dodajte v kremo in mešajte na nizki hitrosti.
  • Za kremo chantilly na visoki hitrosti stepite ohlajeno sladko smetano.
  • Izrežite pokrovčke pečenih in ohlajenih profiterolov. Spodnji del nadevajte s čokoladno kremo, noter pa dajte koščke jagod. Gor dajte smetano in nasekljane jadoge. Pokrijte s pokrovčkom in potresite s sladkorjem v prahu.

Sorodni recepti

Poglej vse