Princeske s pomarančo in karamelo

Princeske s pomarančo in karamelo

Opis

Priprava:

1. Najprej pripravimo paljeno testo. Moko in sol damo v veliko skledo in jo postavimo na stran.

2. 150 ml vode in maslo damo v srednje veliko globoko kozico (kozica ne sme biti nizka) in jo postavimo na močen ogenj. Kuhamo in medtem ves čas mešamo, dokler se maslo ne stopi. Počakamo, da zmes zavre, nato pa kozico takoj odstavimo z ognja. Dodamo moko in sol ter hitro mešamo z leseno žlico, dokler se vse ne poveže.

3. Zmanjšamo na srednji ogenj, postavimo kozico na ogenj in mešamo eno minuto, dokler se zmes ne začne rahlo oprijemati dna kozice. Odstavimo z ognja in hladimo eno minuto.

4. Približno četrtino razžvrkljanih jajc vlijemo v kozico in z leseno žlico močno premešamo. Dodamo še malo jajc in spet dobro premešamo, dokler se vse ne poveže.

5. Še naprej dodajamo jajca in nenehno mešamo, dokler se zmes ne zmehča in postane sijoča, tekstura pa je prožna. Morda vam ne bo treba dodati vseh jajc, morda pa jih boste potrebovali še več. Če je zmes pregosta, pomeni, da jajc ni dovolj in da bodo princeske pretežke. Če pa je zmes preveč tekoča, pomeni, da je jajc preveč in da princeske ne bodo ohranile oblike, ko jih bomo z žlico dali na peki papir.

6. Čeprav je najbolje, da testo porabimo takoj, ga lahko postavimo tudi v skledo, pokrijemo in hladimo do 24 ur, dokler ga ne uporabimo.

7. Pečico segrejemo na 220 °C. Pekač prekrijemo s peki papirjem. Testo damo v brizgalno vrečko z velikim nastavkom in ga nanesemo na pekač. Oblikujemo princeske s premerom štiri centimetre. Princeske morajo biti oddaljene približno štiri centimetre, saj bodo med peko narasle. Z majhnim mokrim nožem ustavimo testo, ki prihaja iz vrečke, in oblikujemo princesko. Če nimate brizgalne vrečke, lahko uporabite dve desertni žlički in z njima oblikujete princeske enake oblike.

8. Princeske premažemo s preostalim jajcem in jih pečemo 20 do 25 minut oziroma dokler ne narastejo, pozlatijo in postanejo hrustljave. Princeske vzamemo iz pečice z nabodalom ali konico majhnega ostrega noža. Na strani ali na dnu vsake princeske naredimo luknjico. V pečico jih postavimo še za pet minut, da para odstopi. Princeske ohladimo na rešetki.

9. Za slaščičarsko vaniljevo kremo v skledi mešamo rumenjake in sladkor, dokler ne dobimo rahle in goste zmesi. Nato vmešamo še moko in premešamo.

10. Če se odločimo uporabiti vaniljev strok, ga damo v kozico, v kateri je mleko, in počakamo, da zavre. Odstranimo vaniljev strok in prelijemo mleko po zmesi z jajci, medtem pa ves čas mešamo. Zmes damo spet v kozico in mešamo na rahlem do srednjem ognju, dokler ne začne rahlo vreti (zavreti mora, da se rahlo zgosti). Kuhamo in nenehno mešamo. Če opazite grudice, uporabite metlico. Kuhamo dve minuti oziroma dokler se zmes ne zgosti.

11. Kozico odstavimo z ognja, dodamo vaniljev ekstrakt, če ga uporabimo, in vlijemo v skledo. Če zmes postane grudasta, ko kuhamo, odstavimo kozico z ognja in dobro premešamo. Če je še vedno grudasta, ko je skuhana, jo precedimo. Damo jo v skledo in počakamo, da se ohladi.

12. Smetano damo v skledo, mešamo dokler se ne zgosti, nato pa jo dodamo kremi s pomarančno lupinico. Z brizgalno vrečko in majhnim nastavkom damo pomarančno kremo v luknje princesk, ki smo jih naredili, ko smo jih pekli.

13. Za karamelni preliv stopimo sladkor v 75 ml vode v kozici, ki je na srednjem ognju. Vmešamo maslo, malce povečamo ogenj in občasno premešamo, ko kuhamo 8 do 10 minut, dokler ne dobimo blage barve karamela. Ugasnemo ogenj in vmešamo pol smetane. Ko mehurčki izginejo, vmešamo drugo polovico smetane in ščepec soli.

14. Na koncu postavimo princeske na servirni pladenj, potresemo s sladkorjem v prahu, nato pa jih še prelijemo s toplim karamelnim prelivom.

sestavine

Za paljeno testo

 • 100 g ostre bele ali navadne moke
 • ščepec soli
 • 75 g masla
 • 3 razžvrkljana jajca

Za slaščičarsko vanilijevo kremo

 • 4 rumenjaki
 • 100 g navadnega kristalnega sladkorja
 • 30 g navadne moke
 • 1 vaniljin strok ali ½ žličke vaniljevega ekstrakta
 • 350 ml mleka
 • 100 ml polnomastne smetane
 • sok ene pomaranče

Za karamelno omako

 • 225 g navadnega kristalnega sladkorja
 • 110 g masla
 • 175 ml smetane
 • ščepec soli
 • sladkor v prahu

Sorodni recepti