Preprosta slivova pita

Preprosta slivova pita

Opis

Pečico segrejemo na 180°C in premažemo model za pito s 15 g zmehčanega masla.

V veliko skledo presejemo moko, pecilni prašek in sol, dodamo 50 g sladkorja in dobro premešamo. S prsti vmešavamo maslo, dokler zmes ne spominja na krušne drobtine. V ločeni posodi stepemo jajca in mleko. Na sredini suhih sestavin naredimo vdolbinico in dodamo dve žlici zmesi mleka in jajc. S prsti mešamo tekoče in suhe sestavine, dokler ne dobimo mehkega testa.

Testo prepolovimo in pomokamo s polovico moke. (Druga polovica testa naj bo pod čisto krpo, da se ne bo posušilo.) Na pomokanem pultu nežno razvaljamo testo v obliko diska, ki je velik kot model za pito. Testo nežno prenesemo v model. Nanj damo slive, ob robu pa pustimo približno dva centimetra prostora. Slive potresemo s 100 g sladkorja, ki nam je še ostal.

Drugo polovico razvaljamo na enak način in jo postavimo na slive, pri robovih pa testo potisnemo navzdol. Testo premažemo s preostalo zmesjo jajc in mleka, nato pa po njem potresemo preostali sladkor. Pito pečemo v pečici 40 do 50 minut oziroma dokler se slive ne zmehčajo, kar lahko preverimo z zobotrebcem. Vrh pite se mora obarvati zlato.

sestavine

Sestavine

  • 250 g navadne moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 175 g sladkorja v prahu
  • 75 g masla v kockah
  • 1 jajce
  • 150 ml mleka
  • 8 razkoščičenih sliv
  • narezanih na četrtine

Sorodni recepti