Praznični zavitek

Praznični zavitek

Opis

Priprava:

Pečico segrejemo na 180 °C. Šest listov testa položimo na čisto kuhinjsko krpo. Popolnoma jo morajo pokriti, le na eni strani lahko segajo malce čez. Delati moramo hitro, da se testo ne izsuši. Liste premažemo s stopljenim maslom. Potresemo cimet in 50 g sladkorja, zdrobimo ingverjeve piškote za prijetno hrustljavost. Ostale liste previdno položimo gor in vsakega posebej premažemo z maslom.

Božični puding nadrobimo v skledo in nastrgamo sadje, vključno z lupino. Sadja mora biti toliko kot pudinga. Dodamo približno dve žlici sladkorja in vse skupaj dobro premešamo, da še bolj razpustimo puding. Zmes razporedimo po vsem testu razen po delu, ki sega čez. Zdrobljeno čokolado položimo v vrsti po božičnem pudingu, čim bližje delu, ki sega čez.

 

Del, ki sega čez, prepognemo čez čokolado in ga stisnemo, nato dvignemo krpo in testo previdno zvijemo v zavitek. Konca zatlačimo navznoter in zavitek prenesemo na velik pekač. Premažemo ga z maslom in posipamo s sladkorjem. Pečemo ga 40 minut do hrustljavosti in zlate barve. Morda se razlomi in je zato rustikalnega videza, vendar je lep. Če želimo, da je popolnega videza, zavitek pred pečenjem obložimo z dodatnim listom testa. Ko je pečen, pustimo, da se ohladi, nato ga razrežemo z nazobčanim nožem na 5-centimetrske rezine. Posipamo jih s sladkorjem v prahu in postrežemo z že pripravljeno jajčno kremo iz hladilnika. 

sestavine

Sestavine

  • 12 listov vlečenega testa
  • 125 g stopljenega masla
  • čajna žlička mletega cimeta
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 4 ingverjeve piškote
  • 400 g angleškega božičnega pudinga
  • 3 jabolka ali hruške ali 2 kutini ali mešanica teh treh
  • 50 g kakovostne čokolade (s 70% kakava)
  • grobo zdrobljene
  • sladkor v prahu za posipanje
  • že pripravljeno jajčno kremo

Sorodni recepti