Portugalski kremni kolač

sestavine

  • 6 rumenjakov in 1 dodatno jajce, rahlo stepeno
  • ¾ skodelice sladkorja za peko in 1 dodatna čž
  • 2 jž koruznega škroba
  • 500 ml polnomastnega mleka
  • 100 ml smetane
  • 1 vaniljev strok, brez semen
  • 2 lista maslenega listnatega testa
  • ½ čž mletega cimeta
  • Maslo za premaz

Priprava

  • Ogrejte pečico na 180 °C (ventilacija).
  • V kozici segrejte mleko, smetano in vaniljo.
  • Za nadev zmešajte rumenjake, ¾ sladkorja za peko in koruzni škrob, pazite, da nastane gladka zmes. Nato primešajte sladkor. Postopoma primešajte mleko, smetano in vaniljo. Postavite na srednjo temperaturo in pokuhajte, večkrat premešajte. Odstavite, tik preden zavre oziroma ko se začne zgoščevati. Odstavite in pustite, da se nekoliko ohladi, nato pa pokrijte s plastično folijo in pustite, da se ohladi do konca.
  • Premažite pekač za pite s premerom 20 cm ali pekač za kolače. V pekač položite 1 list testa, morebitne luknje zaprite z drugim listom. Testo naj gleda preko robov, nato pa lahko ustrezno obrežete glede na obliko. To lahko lažje naredite, če je testo hladno, zato ga pred obrezovanjem postavite v hladilnik.
  • Z vilicami rahlo preluknjajte testo, nanj položite papir za peko in ga obložite z rižem ali fižolom (slaščičarske uteži). Pecite 15 minut, nato odstranite riž in papir ter narahlo premažite s stepenim jajcem, nato pa potresite s preostankom sladkorja za peko. Pecite še 15 minut. Pustite, da se popolnoma ohladi.
  • Napolnite kolač s kremo in ga ponovno dajte v pečico. Pecite 20-25 minut oziroma dokler nadev ni pečen in se povrhnjica obarva temneje.
  • Pustite, da se kolač ohladi, nato ga odstranite iz pekača in potresite s cimetom.

Sorodni recepti

Poglej vse