Poročni pilav (perde pilavi)
Recept je iz: Ainsley Harriott
Ta jed, ki izvira iz jugovzhodne Turčije, se običajno jé na porokah in predstavlja gradnjo novega skupnega doma. Tako kot večina prazničnih jedi, ki si jih družine in skupnosti delijo med seboj, tudi ta delikatna jed, polnjena z začinjenim piščancem, orehi, zelišči, začimbami in dišečim rižem, zahteva za pripravo čas, skrb in starodavne kuharske tehnike.
sestavine
- 30 g masla, plus dodatna količina zmehčanega masla za namastitev pekača
- 1½ žlice pinjol
- 25 g (¼ skodelice) mandljev v kosmičih
- 185 g dolgozrnatega riža, opranega in odcejenega
- 340 ml piščančje juhe
- dober ščep soli
- 225 g kuhanega piščanca, natrganega
- 1½ žlice rozin
- dober ščep suhega origana
- dober ščep sveže mletega črnega popra
- TESTO:
- 1½ žlice navadnega jogurta
- 1½ žlice stopljenega masla
- 1 majhno jajce
- 150 g (1 skodelica) navadne moke, plus malo za posipanje
- ščepec soli
- ½ žličke pecilnega praška
Priprava
- 1. Za pripravo testa dajte jogurt, maslo in jajce v posodo in stepajte, da dobite enotno maso. V drugo posodo dajte moko, sol in pecilni prašek ter dobro premešajte. Na sredini naredite jamico, v katero počasi dodajte toliko jogurtove mešanice, da dobite gladko in mehko testo. Zvrnite testo na rahlo pomokano delovno površino in gnetite, dokler ne dobite mehkega in prožnega testa. Zavijte ga v plastično folijo in dajte na stran, medtem ko pripravljate nadev.
- 2. V ponvi z debelim dnom stopite maslo, dodajte pinjole in polovico mandljev ter na srednjem ognju mešajte, dokler ne postanejo rahlo zlato obarvani. Vmešajte riž in mešajte še 1-2 minuti oziroma dokler riž ni dobro vmešan in rahlo popečen. Prilijte piščančjo juho in posolite. Zavrite, nato pa zmanjšajte temperaturo na nizko in kuhajte približno 5 minut, da se riž skuha približno na dve tretjini. Vmešajte natrganega piščanca, rozine in origano ter dobro popoprajte. Odstavite z ognja in pustite, da se ohladi.
- 3. Pečico segrejte na 200 ℃.
- 4. Dno in stranice šestih modelov s prostornino 175 ml izdatno premažite z maslom. Preostale mandlje razporedite po dnu modelov v enem sloju, tako da jih prilepite s pomočjo masla. Testo razdelite na šest delov in jih na rahlo pomokani površini razvaljajte, tako da bodo dovolj veliki za obložitev modelov, pri čemer naj čez robove visi dovolj testa, da boste lahko na koncu zaprli nadev. Modele obložite z razvaljanim testom in napolnite z ohlajenim riževim nadevom. Testo, ki visi čez robove, prepognite, da pokrijete nadev, po vrhu pa premažite z zmehčanim maslom. Vsak model pokrijte s pokrovom ali folijo in postavite na pekač z debelim dnom. Pecite 15 minut oziroma dokler riž ni popolnoma kuhan in mehak, testo pa lepo zlato zapečeno. Vzemite iz pečice in pustite stati 5-10 minut, preden modele obrnete na krožnike in postrežete.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Adam Liaw
Sarawaška laksa
Recepti Nico Reynolds
Marinirana piščanec in cvetača
Recepti Nico Reynolds
Piščančji kari na žaru po karibsko
Recepti Nico Reynolds
Pečeni piščanec z limono in začimbami
Recepti Donal Skehan
Piščanec z mangovo salso
Recepti Lora in Stoyan
Piščanec z jogurtovo omako
Recepti Lora in Stoyan
Piščančje prsi iz ponve in kremasta koruza
Recepti Lora in Stoyan
Kabuli pulao
Recepti Rudolph van Veen
Čapati s piščancem
Recepti Rudolph van Veen
Piščančja bedra, polnjena z rižem na španski način