Pomarančni rižev narastek

Če že dolgo niste jedli riževega narastka, je zdaj, ko ste našli recept, odlična priložnost, da ga poskusite. Za piko na i pa poskrbi odlična aroma limone, pomaranče in pomarančnega likerja. Že čutite svežino? Vabljeni k pripravi!

sestavine

  • 1.7 l mleka
  • 1 strok vanilije
  • 200 g sladkorja
  • narezana lupina ene limone
  • 300 g riža arborio
  • 50 ml pomarančnega likerja
  • 40 g rozin
  • naribana lupina ene pomaranče
  • 5 jajc
  • naribana lupina ene pomaranče
  • maslo
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

  • Mleko zlijemo v velik lonec in dodamo postrgano vsebino stroka vanilje, grobo narezano limonino lupino ter sladkor.
  • Ko mleko zavre, dodamo riž in zmanjšamo ogenj. Riž pustimo rahlo vreti 20 do 25 minut. Vsrkati mora mleko in imeti kremasto teksturo. Riž odstavimo z ognja, pustimo, da se ohladi in odstranimo kose limonine lupine.
  • Rumenjake zmešamo s pomarančnim likerjem, da dobimo kremasto mešanico. V drugi skledi pa penasto stepemo beljake.
  • Vmešane rumenjake dodamo riževi mešanici. Dodamo naribano pomarančno lupino in rozine. Nato dodamo stepene beljake in vse previdno premešamo z lopatko.
  • Okrogli model premera 24 cm premažemo z maslom. Na dno položimo krog iz papirja za peko. Tudi stranico modla obložimo s papirjem za peko tako, da štrli čez rob. Mešanico stresemo v model. Narastek pečemo eno uro v predhodno segreti pečici pri 180 stopinjah.
  • Z narastka odstranimo papir za peko in ga potresemo s sladkorjem v prahu ter z naribano pomarančno lupino.

Sorodni recepti

Poglej vse