Pomarančna torta s polento, medom in rožnim sirupom

Pomarančna torta s polento, medom in rožnim sirupom

Opis

Priprava:

Pečico segrejemo na 180 °C in model s premerom 20 cm in snemljivim obročem namastimo. Dno prekrijemo s papirjem za peko. Kardamomove stroke potolčemo v možnarju in odstranimo semena. Nato dobro potolčemo semena in jih damo v skledo skupaj z mletimi mandlji, polento in pecilnim praškom.

Sladkor in maslo mešamo v skledi, dokler ne dobimo lahke in blede mešanice. Jajce dodamo in ga umešamo. Enako ponovimo z drugima dvema jajcema. Mešanico suhih sestavin dodamo tej mešanici in dobro premešamo z metlico. Dodamo dve tretjini pomarančne lupinice in vaniljev ekstrakt ter premešamo.

Mešanico damo v pripravljen model, ki ga potem položimo na srednjo rešetko v pečici in pečemo približno 40 minut. V biskvit zapičimo zobotrebec, ki mora biti suh, ko ga izvlečemo. Biskvit vzamemo iz pečice in ga postavimo na rešetko.

Sirup pripravimo tako, da damo vse sestavine v majhno kozico, ki je na srednjem ognju, in počakamo, da zavre. Z lesenim nabodalom naredimo luknje v biskvitu, ko ga hladimo, in nato počasi prelijemo s polovico sirupa. Dodamo pistacije, preostal sirup in preostalo pomarančno lupinico. Postrežemo rezine, ki jim dodamo malo crème fraîcha.


Priprava:

Pečico segrejemo na 180 °C in model s premerom 20 cm in snemljivim obročem namastimo. Dno prekrijemo s papirjem za peko. Kardamomove stroke potolčemo v možnarju in odstranimo semena. Nato dobro potolčemo semena in jih damo v skledo skupaj z mletimi mandlji, polento in pecilnim praškom.

Sladkor in maslo mešamo v skledi, dokler ne dobimo lahke in blede mešanice. Jajce dodamo in ga umešamo. Enako ponovimo z drugima dvema jajcema. Mešanico suhih sestavin dodamo tej mešanici in dobro premešamo z metlico. Dodamo dve tretjini pomarančne lupinice in vaniljev ekstrakt ter premešamo.

Mešanico damo v pripravljen model, ki ga potem položimo na srednjo rešetko v pečici in pečemo približno 40 minut. V biskvit zapičimo zobotrebec, ki mora biti suh, ko ga izvlečemo. Biskvit vzamemo iz pečice in ga postavimo na rešetko.

Sirup pripravimo tako, da damo vse sestavine v majhno kozico, ki je na srednjem ognju, in počakamo, da zavre. Z lesenim nabodalom naredimo luknje v biskvitu, ko ga hladimo, in nato počasi prelijemo s polovico sirupa. Dodamo pistacije, preostal sirup in preostalo pomarančno lupinico. Postrežemo rezine, ki jim dodamo malo crème fraîcha.

sestavine

Biskvit

  • 8 zelenih kardamomovih strokov
  • 225 g mletih mandljev
  • 100 g polente
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 225 g sladkorja v prahu
  • maslo za premaz

Krema

  • 225 g zmehčanega masla
  • 3 velika jajca
  • 3 pomaranče - lupinica
  • 1 žlička vanilijevega ekstrata
  • 50 g pistacij
  • grobo nasekljanih
  • crème fraîche za postrežbo

Sirup

  • 2 pomaranči - sok
  • 3 žlice medu
  • 2 žlički rožne vode

Sorodni recepti