Pomarančna kupola

Pomarančna kupola

Opis

Način priprave:

1. Jajca dobro razžvrkljamo s sladkorjem

2. Ob previdnem mešanju z lopatko dodajamo moko, presejano s pecilnim praškom in

vaniljo. Na koncu dodamo tudi limonovo lupino.

3. Testo vlijemo v tortni model, prekrit s papirjem za peko in testo spečemo v predhodno

segreti pečici pri 170 stopinjah.

4. Dobro ga ohladimo na mrežici in narežemo na rezine.

5. Za kremo vmešamo sladkor in moko. Razredčimo z vodo in premešamo, dokler ne dobimo

gladke kreme.

6. Dodamo rumenjake, premešamo in razredčimo s preostalim mlekom.

7. Skuhamo gosto kremo.

8. Ko je krema še vroča, dodamo čokolado in premešamo.

9. Kremo pustimo, da se dobro ohladi.

10. Smetano stepemo v sneg in dodamo ohlajeni kremi.

11. Na tortni krožnik položimo nekaj kosov testa. Namočimo jih s pomarančnim sokom in po njih

raztresemo pomarančne rezine.

12. Potresemo z malo zdrobljene čokolade in nanesemo del kreme.

13. Enako ponovimo z drugo plastjo testa, toda potrudimo se, da bo manjše velikosti od osnove.

14. Za tretjo plast damo preostale kose testa. Če je potrebno, jih zdrobimo, z manjšimi kosi pa

preprosto zapolnimo luknje.

15. Vso torto premažemo s kremo.

16. Odtrgamo velik kos plastične folije. Torto prekrijemo in z rokami

oblikujemo kupolo . Dobro zgladimo s pritiskanjem z vseh strani.

17. S folijo prekrito torto pustimo nekaj ur v hladilniku.

18. Folijo odstranimo in vso površino prekrijemo z rezinami pomaranč.

Tam, kjer je med rezinami ostala praznina, nabrizgamo stepeno smetano s kandiranimi lupinami agrumov.

sestavine

Za testo

  • 4 jajca
  • 120 g sladkorja
  • 120 g moke
  • 0.5 žličke pecilnega praška
  • 1 zavojček vanilije
  • 1 žlica nastrgane limonine lupine

Za kremo

  • 500 ml svežega mleka
  • 2 rumenjaka
  • 8 žlic sladkorja
  • 5 žlic moke
  • 1 zavojček vanilije
  • 100 g bele čokolade
  • 1 skodelica sladke smetane

Sorodni recepti