Polžki mocha
Recept je iz: Nadiya Hussain
Vsestranska Nadiya, ki je poleg vseh vlog v življenju tudi izjemna chefinja, nam je pripravila izvrstno okusnih, zanimivih in sočnih družinskih receptov z enostavnimi sestavinami. Vabljeni k pripravi!
sestavine
- ZA NADEV:
- 1 žlica stopljenega nesoljenega masla
- 2 žlička kakava v prahu
- 2 žlički instantne kave espresso
- 65 g mehkega rjavega sladkorja
- 100 g na drobno nasekljane temne čokolade (ali čokoladnih koščkov)
- ZA TESTO:
- 450 g moke z dodanim pecilnim praškom in še malo več za posipanje
- ¼ žličke soli
- 2 žlici finega sladkorja
- 100 g stopljenega nesoljenega masla in še malo za namastiti
- 1 žlička vaniljeve paste
- 2 rumenjaka srednje velikih jajc proste reje
- 200 ml polnomastnega mleka in še malo za premaz
- ZA PREMAZ:
- 2 žlici vrele vode
- 2 žlički instantne kave espresso
- 1 žlica stopljenega nesoljenega masla
- 2 žlici polnomastnega kremnega sira
- 125 g presejanega sladkorja v prahu
Priprava
- 1. Za nadev zmešajte stopljeno maslo, kakav v prahu, espresso, rjavi sladkor in čokolado. Dajte na stran.
- 2. Namastite pekač za torte z odstranljivim dnom in premerom 20 cm. Pečico ogrejte na 180 stopinj/160 stopinj z ventilacijo/plin 3.
- 3. Za testo dajte v skledo moko z dodanim pecilnim praškom, sol in sladkor. Na hitro premešajte.
- 4. Stopljeno maslo, vaniljevo pasto, rumenjaka in mleko dajte v manjšo skledo in dobro premešajte z metlico.
- 5. Na sredini suhih sestavin naredite jamico in vanjo nalijte mokre sestavine. Premešajte s paletnim nožem, potem pa še z rokami, da dobite gladko testo.
- 6. Pomokajte delovno površino in dajte nanjo testo. Razvaljajte ga na pravokotnik velikosti 30 x 25 cm.
- 7. Po testu enakomerno razmažite nadev, vse do robov. Zvijte ga in začnite pri daljšem delu pravokotnika.
- 8. Zvito testo razrežite na 9 enakih kosov in jih položite na stran, da se bo videl lepi vzorec. Z dlanjo jih malce pritisnite, da se bodo polžki sprijeli in med njimi ne bo praznine. Na stran jih položite v pripravljeni pekač, da se bo videl vzorec.
- 9. Polžke premažite z mlekom in jih dajte za 30–35 minut v pečico. Gotovi bodo, ko bodo po vrhu zlati in se bodo polžki začeli ločevati.
- 10. Pustite, da se v pekaču ohladijo. Tako se bo premaz na vrhu utrdil in ne bo kar stekel dol. Lahko jih jeste tople, a pazite, ker bo preliv še tekoč.
- 11. Za preliv zmešajte vročo vodo in espresso v prahu. Pustite mešanico nekaj minut, da se ohladi, potem dodajte maslo, kremni sir in sladkor v prahu. Mešajte, dokler ne dobite gostega premaza z okusom po kavi. Polijte po vrhu ohlajenih polžkov.
- 12. Vzemite jih iz pekača. Pripravljeni so, da jih postrežete.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Bill Granger
Portugalske pite s kremo
Recepti Ainsley Harriott
Kolači s kokosom in limeto
Recepti Sara La Fountain
Masleni kolački z borovnicami
Recepti Lora in Stoyan
Višnjevi browniji s španskimi vetrci
Recepti Mark Moriarty
Popolni kolački
Recepti Donal Skehan
Kocke s prestami in riževimi krispiji
Recepti Lora in Stoyan
Biskvit z bezgovim sirupom
Recepti Martha Stewart
Kolač z blitvo in rikoto
Recepti Lora in Stoyan
Malinovi zvitki z zapečeno meringo
Recepti Martha Stewart
Kolač s kondenziranim mlekom