Vsestranska Nadiya, ki je poleg vseh vlog v življenju tudi izjemna chefinja, nam je pripravila izvrstno okusnih, zanimivih in sočnih družinskih receptov z enostavnimi sestavinami. Vabljeni k pripravi!

sestavine

  • ZA NADEV:
  • 1 žlica stopljenega nesoljenega masla
  • 2 žlička kakava v prahu
  • 2 žlički instantne kave espresso
  • 65 g mehkega rjavega sladkorja
  • 100 g na drobno nasekljane temne čokolade (ali čokoladnih koščkov)
  • ZA TESTO:
  • 450 g moke z dodanim pecilnim praškom in še malo več za posipanje
  • ¼ žličke soli
  • 2 žlici finega sladkorja
  • 100 g stopljenega nesoljenega masla in še malo za namastiti
  • 1 žlička vaniljeve paste
  • 2 rumenjaka srednje velikih jajc proste reje
  • 200 ml polnomastnega mleka in še malo za premaz
  • ZA PREMAZ:
  • 2 žlici vrele vode
  • 2 žlički instantne kave espresso
  • 1 žlica stopljenega nesoljenega masla
  • 2 žlici polnomastnega kremnega sira
  • 125 g presejanega sladkorja v prahu

Priprava

  • 1. Za nadev zmešajte stopljeno maslo, kakav v prahu, espresso, rjavi sladkor in čokolado. Dajte na stran.
  • 2. Namastite pekač za torte z odstranljivim dnom in premerom 20 cm. Pečico ogrejte na 180 stopinj/160 stopinj z ventilacijo/plin 3.
  • 3. Za testo dajte v skledo moko z dodanim pecilnim praškom, sol in sladkor. Na hitro premešajte.
  • 4. Stopljeno maslo, vaniljevo pasto, rumenjaka in mleko dajte v manjšo skledo in dobro premešajte z metlico.
  • 5. Na sredini suhih sestavin naredite jamico in vanjo nalijte mokre sestavine. Premešajte s paletnim nožem, potem pa še z rokami, da dobite gladko testo.
  • 6. Pomokajte delovno površino in dajte nanjo testo. Razvaljajte ga na pravokotnik velikosti 30 x 25 cm.
  • 7. Po testu enakomerno razmažite nadev, vse do robov. Zvijte ga in začnite pri daljšem delu pravokotnika.
  • 8. Zvito testo razrežite na 9 enakih kosov in jih položite na stran, da se bo videl lepi vzorec. Z dlanjo jih malce pritisnite, da se bodo polžki sprijeli in med njimi ne bo praznine. Na stran jih položite v pripravljeni pekač, da se bo videl vzorec.
  • 9. Polžke premažite z mlekom in jih dajte za 30–35 minut v pečico. Gotovi bodo, ko bodo po vrhu zlati in se bodo polžki začeli ločevati.
  • 10. Pustite, da se v pekaču ohladijo. Tako se bo premaz na vrhu utrdil in ne bo kar stekel dol. Lahko jih jeste tople, a pazite, ker bo preliv še tekoč.
  • 11. Za preliv zmešajte vročo vodo in espresso v prahu. Pustite mešanico nekaj minut, da se ohladi, potem dodajte maslo, kremni sir in sladkor v prahu. Mešajte, dokler ne dobite gostega premaza z okusom po kavi. Polijte po vrhu ohlajenih polžkov.
  • 12. Vzemite jih iz pekača. Pripravljeni so, da jih postrežete.

Sorodni recepti

Poglej vse