Poletne sanje
Recept je iz: Nina Babić
Poletne sanje
sestavine
- Za limonino testo:
- 250 g masla
- 160 g sladkorja v prahu
- 50 g mletih mandljev
- 2 žlici naribane limonine lupine
- 1 jajce (velikost L)
- 500 g moke
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- Za meringue kremo:
- 125 g beljakov
- 55 g sladkorja
- 103 g mletih mandljev
- 20 g moke
- 103 g sladkorja v prahu
- Za kremo Diplomat :
- 300 g mleka
- 4 rumenjakov
- 75 g sladkorja
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 25 g koruznega škroba
- 100 g smetane za stepanje (35% maščobe)
- Nadev:
- jagode,
- robide,
- kivi,
- borovnice,
- maline
Priprava
- Za pripravo limoninega testa dajte v posodo stoječega mešalnika z veslastim nastavkom maslo in sladkor. Mešajte 1 minuto pri majhni hitrosti. Dodajte limonino lupino, zatem mlete mandlje in vanilijev ekstrakt. Nato v nekaj korakih dodajte rahlo stepeno jajce in moko. Premešajte, da se sestavine lepo povežejo. Pustite stati v hladilniku vsaj dve uri, še bolje čez noč.
- Testo razvaljajte med dvema slojema peki papirja na debelino 4-5 mm. Testo nato oblikujte v krog (premer 28 cm) in dajte v pekač, obložen s peki papirjem. Pustite stati 15 minut. Pecite v pečici, ogreti na 175 stopinj. Testo bi moralo biti pečeno v 5-8 minutah. Pustite, da se testo ohladi v pekaču.
- Za pripravo meringue kreme v posodi stoječega mešalnika stepite beljake in počasi dodajajte sladkor. Beljakov ne stepite preveč. V ločeni posodi zmešajte mlete mandlje in sladkor v prahu. K temu dodajte presejano moko. Stepene beljake vmešajte med suhe sestavine. Pečico segrejte na 165 stopinj.
- Majhen obroč (premer 20 cm) namastite in pomokajte. Namestite na pečeno testo in vanj vlijte meringue kremo.
- Pecite približno 30 minut. Krog mora dobiti lepo zlato-rjavo barvo. Pustite, da se ohladi, nato odstranite obroče.
- Za pripravo kreme Diplomat v ponvi segrejte mleko s polovico sladkorja. Dodajte vanilijo. V ločeni posodi stepite rumenjake skupaj s preostalim sladkorjem in dodajte koruzni škrob. Počasi zlijte polovico vročega mleka v rumenjake, hitro mešajte in nato mešanico zlijte v ponev.
- Počasi segrevajte do vretja, nato kremo kuhajte minuto ali dve, dokler se na površini ne naredijo valovi. Odstranite z ognja, pretresite na plitek krožnik, pokrijte s plastično folijo in pustite, da se popolnoma ohladi.
- Stepite smetano in zmešajte s kremo. Dajte v hladilnik za 10 minut.
- Notranjost obroča napolnite z ohlajeno kremo Diplomat. Okrasite s sadjem in listi mete. Posujte s sladkorjem v prahu.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Marelice s kokosovo glazuro
Recepti Sara La Fountain
Masleni kolački z borovnicami
Recepti Nenad Veljković
Kavni mousse z višnjami
Recepti Rudolph van Veen
Torta ob rojstvu otroka
Recepti Rudolph van Veen
Kolač ob rojstvu otroka
Recepti Rachel Khoo
Črni gozdiček v čokoladnih skledicah
Recepti Rachel Khoo
Brezpastirska pita
Recepti Rachel Khoo
Torta z jagodami in smetano
Recepti Rachel Khoo
Majhne pite z jagodičjem in kremo iz kremnega sira
Recepti Kiran Jethwa
Zvrnjen kolač s kruhovcem