Poletna šunka s svežim mareličnim in ingverjevim chutneyjem

sestavine

  • 1 x 1,8–2 kg šunke, brez kosti
  • 2 lovorova lista
  • 1 čebula, razpolovljena
  • 6 poprovih zrn
  • Za glazuro:
  • 3 žlice javorjevega sirupa
  • 1 žlička angleške gorčice v prahu
  • 3 žlice sladkorja muscovado
  • Za marelice in ingverjev chutney:
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 čebuli, drobno sesekljani
  • 1 strok česna, zmečkan
  • 400 g suhih marelic, pripravljenih za uživanje, narezanih na kocke
  • 2 hrustljavi jabolki, olupljeni, odstranjene peške, narezani na kocke
  • 100 g sladkorja muscovado
  • 200 ml jabolčnega kisa
  • 5 žlic naribanega koreninskega ingverja
  • 2 rdeča čilija, drobno sesekljana
  • 2 pomaranči, lupina in sok
  • 8 žlic javorjevega sirupa

Priprava

  • Pečico segrejte na 160 stopinj (oziroma 140, če je ventilacijska).
  • Šunko položite v globoko in prilegajočo se posodo, dodajte lovorova lista, čebulo in poprova zrna. Dodajte toliko vode, da je šunka pokrita, zavrite in pokrijte s pokrovko. Prestavite v ogreto pečico in pecite približno dve uri ali dokler se ne zmehča.
  • Temperaturo pečice povečajte na 220 stopinj (200 stopinj, če imate ventilacijsko).
  • Ko je šunka kuhana, jo vzemite iz posode in z ostrim nožem odrežite kožo, tako da pod njo ostane plast maščobe. Šunko položite v majhen pekač.
  • Sestavine za glazuro zmešajte in prelijte čez plast maščobe. Maščobo prerežite v obliki rombov. Šunko pecite 20–25 minut oziroma do lepe zlate barve. Na polovici pečenja šunko ponovno premažite z glazuro.
  • Medtem ko se šunka peče, pripravite chutney. V srednje veliki ponvi segrejte olje in na nizki temperaturi prepražite čebulo, da se zmehča in postane prozorna, vendar ne porumeni. Dodajte vse preostale sestavine, zavrite in kuhajte približno 10 minut, oziroma dokler se marelice ne zmehčajo in so vse sestavine mehke in kašaste.
  • Chutney postrezite vroč ali hladen. Če je hladen, ga z žlico razporedite v sterilizirane kozarce, označite in zaprite.

Sorodni recepti

Poglej vse