Pokrovače v česnovo-čilijevi marinadi z grahovim pirejem z meto

Pokrovače v česnovo-čilijevi marinadi z grahovim pirejem z meto

Opis

Priprava

1. Najprej pripravimo grah. V posodi zavremo vodo, dodamo grah in ga kuhamo samo nekaj minut, če je svež. Odcedimo ga in ga s paličnim mešalnikom zmeljemo v pire.

2. Dodamo crème fraiche, listke mete in kislice, okrog žlico ekstra deviškega oljčnega olja in še enkrat zmeljemo.

3. Dodamo limonino lupinico, začinimo z morsko soljo in sveže mletim črnim poprom. Premešamo in shranimo na toplem, medtem ko pripravljamo pokrovače.

4. Za marinado za pokrovače premešamo strti česen, nasekljani rdeči čili, peteršilj, lupinico in sok limone, oljčno olje in brizg belega vina.

5. Pokrovače na hitro pretresemo v marinadi, nato vsako vrnemo v ukrivljeni del školjke in prelijemo z žlico marinade.  

6. Pokrovače v školjkah previdno zložimo na žar in jih prekrijemo s ploščatim delom školjke.

7. Pečemo jih okrog tri minute, nato jih obrnemo in pečemo še dve minuti.

8. Pečene previdno odkrijemo in razkrite pokrovače zložimo na pladenj. Na vsako školjko damo nekaj toplega grahovega pireja z meto in postrežemo s kislim kruhom, da z njim pomažemo slastno marinado in limono na pladnju.

sestavine

Grahov pire

  • 6 prgišč svežega graha (oluščenega ali zamrznjenega)
  • 2 žlici crème fraîche
  • 1 šopek natrganih listkov mete
  • 1 šopek navadne kislice
  • 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 limona
  • sol in poper po okusu

Pokrovače

  • 2 stroka česna (strta)
  • 0.5 rdečega čilija
  • brez semen in nasekljan
  • nekaj vejic gladkolistnega peteršilja
  • 1 limona
  • lupinica in sok
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 brizg belega vina
  • 9 jakobovih pokrovač
  • 2 rezini kislega kruha za pomakanje

Sorodni recepti