Podzemni eklerji

Podzemni eklerji

Opis

Postopek

Posebni pripomočki: Vrečka za testo ali plastična vrečka z dvocentimetrskim nastavkom za testo.

Paljeno testo: Pečico segrejemo na 180 °C (ventilatorsko). 60 ml vode in mleko vlijemo v srednje veliko kozico. Dodamo sol, sladkor in maslo. Posodo damo na velik ogenj in stopimo maslo. Pustimo, da zavre, nato zmanjšamo ogenj in dodamo moko.

Močno mešamo. Na tej stopnji je mešanica gosta kot grudast pire krompir. Mešamo naprej, dokler ne dobimo kepe, ki odstopa od sten posode. To se zgodi po približno minuti.

Posodo vzamemo z ognja in mešamo še okrog štiri do pet minut, dokler se testo ne ohladi dovolj, da se ga lahko dotaknemo. Vmešamo vsako jajce posebej. Ko dodamo jajce, testo postane grudičasto, toda po vztrajnem mešanju postane spet gladko. Ko smo obe jajci vmešali v gladko testo, testo damo v vrečko za testo z okroglim dvocentimetrskim nastavkom.

Velik pekač obložimo s papirjem za peko. Na vsak vogal papirja damo malce testa, da papir prilepimo na pekač. Pod kotom 45 stopinj nabrizgamo 10 centimetrov dolge črte paljenega testa. Nabrizgamo testo za osem eklerjev.

Testo pečemo 25 minut, da postane zlatorumeno in hrustljavo. Medtem ko se peče testo za eklerje, pripravimo kremo.

Krema: V veliki skledi ročno ali z električnim mešalnikom stepemo sladkor in jajca v svetlo peno. Nato vmešamo jedilni škrob.

Vaniljev strok razpolovimo. Postrgamo sredico in jo dodamo mleku. Mleko segrejemo skoraj do vrelega, potem ugasnemo ogenj.

Mleko v tankem curku zlijemo v jajčno mešanico, pri čemer ves čas močno mešamo. Mešanico vrnemo v kozico in vztrajno stepamo nad srednjim ognjem. Paziti moramo, posnamemo kremo tudi s stranic in dna posode, sicer se lahko prismodi.

Krema se bo začela strjevati. Ko se naredi mehurček ali dva, posodo odstavimo z ognja. Vlijemo jo v skledo, da se bo ohladila. Skledo pokrijemo s plastično folijo, da se na kremi ne bo naredila kožica. Plastično folijo potlačimo tako globoko, da se dotika kreme. Kremo najprej shladimo na sobno temperaturo, nato jo v hladilniku hladimo še vsaj eno uro.

Hladno kremo še enkrat stepemo, da je povsem gladka, in jo damo v dresirno ali plastično vrečko. Eklerje vzdolžno prepolovimo in nanje nabrizgamo kremo. Nato jih spet sestavimo in pripravimo preliv.

Preliv: Sladkor v prahu premešamo z limoninim sokom in beljakom v gosto pasto. Če je preveč tekoča, se ne bo dobro prijela. V tem primeru dodamo še nekaj sladkorja v prahu.

Preliv na tanko razmažemo po vrhu eklerjev. Sadje tanko narežemo in ga razporedimo po eklerjih. S pomočjo preliva poskrbimo, da se prime slaščice. Vsak ekler okrasimo z dvema rezinama jagod, kivija, ananasa in z malinami. 


Postopek

Posebni pripomočki: Vrečka za testo ali plastična vrečka z dvocentimetrskim nastavkom za testo.

Paljeno testo: Pečico segrejemo na 180 °C (ventilatorsko). 60 ml vode in mleko vlijemo v srednje veliko kozico. Dodamo sol, sladkor in maslo. Posodo damo na velik ogenj in stopimo maslo. Pustimo, da zavre, nato zmanjšamo ogenj in dodamo moko.

Močno mešamo. Na tej stopnji je mešanica gosta kot grudast pire krompir. Mešamo naprej, dokler ne dobimo kepe, ki odstopa od sten posode. To se zgodi po približno minuti.

Posodo vzamemo z ognja in mešamo še okrog štiri do pet minut, dokler se testo ne ohladi dovolj, da se ga lahko dotaknemo. Vmešamo vsako jajce posebej. Ko dodamo jajce, testo postane grudičasto, toda po vztrajnem mešanju postane spet gladko. Ko smo obe jajci vmešali v gladko testo, testo damo v vrečko za testo z okroglim dvocentimetrskim nastavkom.

Velik pekač obložimo s papirjem za peko. Na vsak vogal papirja damo malce testa, da papir prilepimo na pekač. Pod kotom 45 stopinj nabrizgamo 10 centimetrov dolge črte paljenega testa. Nabrizgamo testo za osem eklerjev.

Testo pečemo 25 minut, da postane zlatorumeno in hrustljavo. Medtem ko se peče testo za eklerje, pripravimo kremo.

Krema: V veliki skledi ročno ali z električnim mešalnikom stepemo sladkor in jajca v svetlo peno. Nato vmešamo jedilni škrob.

Vaniljev strok razpolovimo. Postrgamo sredico in jo dodamo mleku. Mleko segrejemo skoraj do vrelega, potem ugasnemo ogenj.

Mleko v tankem curku zlijemo v jajčno mešanico, pri čemer ves čas močno mešamo. Mešanico vrnemo v kozico in vztrajno stepamo nad srednjim ognjem. Paziti moramo, posnamemo kremo tudi s stranic in dna posode, sicer se lahko prismodi.

Krema se bo začela strjevati. Ko se naredi mehurček ali dva, posodo odstavimo z ognja. Vlijemo jo v skledo, da se bo ohladila. Skledo pokrijemo s plastično folijo, da se na kremi ne bo naredila kožica. Plastično folijo potlačimo tako globoko, da se dotika kreme. Kremo najprej shladimo na sobno temperaturo, nato jo v hladilniku hladimo še vsaj eno uro.

Hladno kremo še enkrat stepemo, da je povsem gladka, in jo damo v dresirno ali plastično vrečko. Eklerje vzdolžno prepolovimo in nanje nabrizgamo kremo. Nato jih spet sestavimo in pripravimo preliv.

Preliv: Sladkor v prahu premešamo z limoninim sokom in beljakom v gosto pasto. Če je preveč tekoča, se ne bo dobro prijela. V tem primeru dodamo še nekaj sladkorja v prahu.

Preliv na tanko razmažemo po vrhu eklerjev. Sadje tanko narežemo in ga razporedimo po eklerjih. S pomočjo preliva poskrbimo, da se prime slaščice. Vsak ekler okrasimo z dvema rezinama jagod, kivija, ananasa in z malinami. 

sestavine

Paljeno testo

  • 60 ml mleka
  • 0.5 žličke soli
  • 0.5 žličke sipkega sladkorja
  • 0.5 zavitka masla
  • narezanega na kocke
  • 100 g bele moke
  • 2 veliki jajci

Krema

  • 50 g sipkega sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 2 žlici jedilnega škroba
  • 1 strok vanilije
  • 240 ml mleka

Obliv

  • 130 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička limoninega soka
  • 0.5 beljaka

Sadje

  • 5 majhnih jagod
  • očiščenih in tanko narezanih
  • 1 kivi
  • olupljen in na tanko narezan
  • 0.25 majhnega olupljenega ananasa
  • na tanko narezanega
  • 60 g malin

Sorodni recepti