Pizzelle

Pizzelle (italijanski vaflji)

sestavine

  • 6 jajc
  • 9 žlic sladkorja v prahu (1–1/2 žlic sladkorja na jajce)
  • Naribana lupina 1 limone
  • 6 žlic ekstra deviškega olivnega olja
  • 200–230 g navadne moke (odvisno od velikosti jajc)
  • Ščepec grobe soli
  • Olje za premazovanje
  • Sladkor v prahu za posip (po želji)

Priprava

  • V veliko skledo damo jajca in sladkor ter jih 2–3 minute stepamo, dokler ne postanejo bleda in puhasta. Dodamo limonino lupino in dobro premešamo.
  • Moko presejemo čez mešanico in rahlo zmešamo z leseno žlico, da se sestavine dobro sprimejo. Najprej dodamo 200 g moke, če pa je mešanica še vedno preveč tekoča, dodamo preostalo moko, da dobimo lepljivo in gladko testo, podobno testu za palačinke.
  • Beljake zmešamo s soljo, da nastanejo grudice. S kovinsko žlico beljake nežno vmešamo v testo.
  • Segrejemo pekač za vaflje. Namastimo ga z maslom ali (kot je to delala moja babica) maščobo narezanega pršuta (razen če uporabljamo ponev proti prijemanju).
  • 2 žlici zmesi damo v model, zapremo pokrov in pečemo do zlate barve. Na polovici vafelj obrnemo, da se obe strani dobro zapečeta.
  • Vaflje posujemo s sladkorjem v prahu in takoj uživamo. Prav tako so božanski z nekaj sira mascarpone ali borovnicami.

Sorodni recepti

Poglej vse