Pita z rdečo peso

Pita z rdečo peso

Opis

 

Ta recept temelji na sladki začinjeni ameriški bučni piti, vendar bomo v tem primeru uporabili britansko rdečo peso, ki ji da izjemno barvo in okus.

 

Pečico segrejemo na 200 °C/plinsko nastavimo na 6. Vnaprej pripravimo pekač za pito, premera 23cm in 3cm visok.

 

Za testo v skledi premešamo moko in sladkor v prahu. Dodamo narezano maslo in ga s prsti previdno zdrobimo v moki, da dobimo mešanico, ki spominja na krušne drobtinice. To lahko naredimo tudi v multipraktiku ali mešalniku in nato stresemo v skledo.

 

Jajca zmešamo z limoninim sokom in vodo. V sredini mešanice moke in masla naredimo jamico in vanjo vlijemo jajčno mešanico. S pomočjo topega noža vmešamo ravno dovolj tekočine, da se začne testo sprijemati. Če se zdi presuho, dodamo malce vode. Ko se testo začne sprijemati, z rokami previdno oblikujemo kepo. Testo zavijemo v plastično folijo in ga damo v hladilnik, kjer naj počiva najmanj 15 minut.

 

Testo razvaljamo na pomokani površini na okrog 3 mm debelo. Z njim obložimo pekač za pito. Odvečno testo naj visi čez rob. Surovo testo prihranimo, da lahko z njim pozneje zadelamo morebitne razpoke.

 

Na testo položimo papir za peko ali aluminijasto folijo ter ga obložimo s suhim fižolom, rižem ali lečo. Pečemo 15 minut, nato odstranimo papir za peko in fižol. Testo vrnemo v pečico za osem minut ali tako dolgo, da je testo videti suho in malce obarvano. Z majhnim ostrim nožem odrežemo odvečno testo. Če so nastale razpoke ali luknje, jih zapolnimo z malce prihranjenega surovega testa.

 

Temperaturo pečice znižamo na 180 °C/plinsko nastavimo na 4.

 

Če uporabimo pakirano kuhano rdečo peso, najprej odcedimo odvečno tekočino. Rdečo peso grobo nasekljamo in jo s smetano damo v multipraktik. Zmeljemo v gost pire.

 

Stepemo jajca in sladkor. Dodamo pire rdeče pese, začimbe in limonino lupinico ter dobro premešamo.

 

Nadev vlijemo na pripravljeno testo in pito pečemo 30 do 40 minut, dokler se nadev ne strdi, vendar je še mehek na sredini. Pustimo jo, da se povsem ohladi. Ponudimo jo s kislo smetano.

sestavine

Sladko krhko testo

  • 200 g bele moke
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 100 g hladnega masla
  • narezanega na kocke
  • 1 jajce
  • razžvrkljano
  • 1 žlička limoninega soka
  • 2 žlici hladne vode

Nadev

  • 350 g kuhane in olupljene rdeče pese (vakuumsko pakirana je v redu
  • vložena pa ne)
  • 125 ml sladke smetane
  • 2 veliki jajci
  • 175 g temnega sladkorja muscovado
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1.5 žličke mletega ingverja
  • drobno naribana lupinica ene limone