Opis

Način priprave:

1. Premešamo moko in pšenični zdrob ter ju vsujemo na delovno površino. Naredimo jamico in vanjo damo sladkor, maslo in jajce. Zamesimo gladko testo, oblikujemo kepo, jo rahlo sploščimo in zavijemo v plastično folijo. Testo pustimo v hladilniku eno uro.

2. Testo razvaljamo na debelino 5 mm in postavimo v okrogel, naguban model za pito. Dno preluknjamo z vilicami, čezenj damo kos papirja za peko, čez tega pa pest fižola ali riža. To je t.i. slepa peka. Osnovo pite pečemo 20 minut pri 170 stopinjah.

3. Maslo stopimo in dodamo vsebino vaniljevega stroka. Jajca umešamo s sladkorjem. Nato dodamo javorjev sirup (lahko ga zamenjamo s čim drugim, vendar se bosta okus in vonj spremenila). Maslo z vaniljo dodamo jajcem. Na koncu dodamo 1/3 drobno narezanih orehov.

4. Mešanico zlijemo na pečeno osnovo. Pito pečemo 30 minut pri 170 stopinjah.

 

sestavine

Za nadev

  • 110 g masla
  • 3 jajca
  • 1 strok vanilije
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 170 g javorovega sirupa
  • 225 g orehov pekan

Za testo

  • 100 g pšeničnega zdroba
  • 50 g moke
  • 100 g masla
  • 75 g sladkorja
  • 1 jajce

Sorodni recepti