Opis

Pita z nektarinami

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 190 °c, 25 cm velik pekač globine 4–5 cm pa položimo na središčno rešetko.
  2. V majhnem loncu zavremo vodo. Z ostrim nožem zarežemo plitev x na dnu vsake nektarine. Dodamo v lonec in blanširamo 30 do 40 sekund. Ko se mešanica nekoliko ohladi, z nožem za lupljenje odstranimo kožo in koščico ter narežemo na 6 mm debele rezine.
  3. V mešalniku zmešamo mleko, smetano, jajca, rumenjake, vaniljeva semena, sladkor, moko in sol, da dobimo gladko zmes, približno 2 minuti. Odcedimo skozi fino sito v merilno skodelico.
  4. Previdno odstranimo predhodno ogret pekač in ga na hitro premažemo z maslom (pozor: začelo bo cvrčati). Takoj vlijemo ravno dovolj mase, da prekrijemo dno pekača. Znova položimo v pečico in pečemo do zlato rjave barve, približno 5 minut.
  5. Vlijemo preostalo testo in nektarine porazdelimo v eni plasti, pri čemer prekrijemo čim več površine. Znova položimo v pečico in pečemo do puhastega in zlato rjavega, 35 do 40 minut. Pustimo, da se malce ohladi. Posipamo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

 

sestavine

  • 3 do 4 zrele nektarine
  • 1 skodelica polnomastnega mleka
  • 1 skodelica sladke smetane
  • 4 veliki rumenjaki in 2 velika beljaka
  • 1 vaniljev strok, razpolovljen in z odstranjenimi semeni
  • 1/4 skodelice kristalnega sladkorja
  • 2 žlici nebeljene večnamenske moke
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1 žlica neslanega masla
  • Sladkor v prahu za posip

Sorodni recepti