Pita z jajčnim likerjem
Priprava

Testo

Mleko in sladkor segrejemo na telesno temperaturo. Lonec odstavimo z ognja in v mleku stopimo kvas. V moki naredimo jamico. Rob potresemo s soljo. V jamici pomešamo maslo, rumenjak in mlečno mešanico. Po malem dodajamo moko in zamesimo mehko testo. Testo zavijemo v plastično folijo in pustimo vzhajati približno pol ure. Namastimo pekač za pite. Testo tanko razvaljamo, z njim obložimo pekač in odrežemo robove.

 

Zmes frangipan

Pečico predhodno segrejemo na 180 ºC. Za frangipan v posodi paličnega mešalnika drobno zmeljemo lešnike s sladkorjem, nato pa umešamo zmehčano maslo in jajce. Mešanico razporedimo po dnu pite. Dno pečemo približno 25 minut do zlatorjavega. Pito damo ven iz modla in pustimo, da se ohladi.

 

Nadev iz jajčnega likerja

Želatino namočimo v mrzli vodi. Rumenjake pomešamo s sladkorjem in brinovim žganjem. Mešanico med mešanjem segrevamo na vodni kopeli, dokler se rumenjaki ne skuhajo in povežejo, nato pa lonec odstavimo z ognja. Želatino ožmemo in umešamo v jajčni liker, nato pa ga pustimo, da se ohladi. Nadev namažemo na pito in pustimo, da se strdi v hladilniku.

 

Okras

Smetano stepemo s sladkorjem, jo nadevamo v dresirno vrečko z nazobčanim nastavkom in enakomerno nanesemo na pito. Z nožkom nastrgamo čokoladne ostružke čez smetano.

sestavine

  • Testo100 ml mleka 2 žlici sladkorja 1 vrečka suhega kvasa 200 g moke 30 g masla ščepec soli 1 rumenjakZmes frangipan100 g lešnikov 100 g sladkorja 25 g zmehčanega masla 1 jajceNadev iz jajčnega likerja1 listič želatine 5 rumenjakov 150 g sladkorja 100 ml brinovega žganjaOkras300 ml stepene smetane 50 g sladkorja 1 tablica temne čokoladeDodatne potrebščine maslo za mazanje pekača model za pite palični mešalnik in posoda za palični mešalnik dresirna vrečka z nazobčanim nastavkom

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse