Opis

Pita, ki jo pripravimo s švedskim sirom Västerbotten, se vedno pojavi na poletnih zabavah ter ob božiču. 

Priprava

  1. Za testo zmešamo moko in sol. Dodamo gorčico in hladno maslo ter s prstmi zmešamo, da dobimo peščeno teksturo. Dodamo vodko, da dobimo lepo testo.
  2. Testo položimo med dva lista papirja za peko in ga razvaljamo v krog, ki je večji od okroglega pekača. Položimo hladilnik za 30 minut, da se ohladi.
  3. Ventilacijsko pečico segrejemo na 180 °C oz. plinsko na 160 °C.
  4.  Testo vzamemo iz hladilnika in z njim pokrijemo dno pekača. Če je testo pretrdo, počakamo 5–10 minut, da se zmehča.
  5.  Testo v pekaču preluknjamo z vilicami. Pokrijemo ga s papirjem za peko in obtežimo z utežmi za peko.
  6. Pečemo 20 minut, nato odstranimo uteži in papir ter pečemo še 10 minut oz. dokler testo ni suho in čvrsto.
  7. Za nadev stepemo jajca s smetano, soljo in poprom, dokler ne dobimo gladke zmesi. Vmešamo sir. Zmes vlijemo v pekač, na vrh položimo čebulo in pečemo še 25–30 minut oz. dokler se zmes delno ne strdi.
  8. Ko se pita ohladi, v veliki ponvi segrejemo maslo za gobe. Ko se maslo začne peniti, dodamo lisičke in pražimo 4–5 minut oz. dokler ne postanejo zlate barve ter se ne zmehčajo. Pustimo, da se malce ohladi. Pito posujemo s peteršiljem in obložimo z gobami

*Nasvet: Pita je okusna, tudi če je hladna. Če jo želimo pripraviti za vnaprej, lahko pito spečemo za dva dni vnaprej, gobice pa pripravimo takrat, kadar jo želimo postreči.

sestavine

Za testo:

  • 130 g g navadne moke
  • ¼ čajna žlička fine morske soli
  • 1 žlica polnozrnate gorčice
  • 80 hladnega masla, narezanega na kocke
  • 1 žlica vodke

Za polnilo:

  • 3 srednje velika jajca
  • 300 ml smetane
  • ½ čajna žlička fine morske soli
  • 1 čajna žlička črnega popra
  • 300 g sira Västerbotten ali zrelega čedarja, naribanega
  • 1 majhna čebula, olupljena in na tanko nasekljana

Za oblogo z gobami:

  • 75 g masla
  • 200 g navadnih lisičk, očiščenih
  • majhna pest svežega peteršilja, drobno nasekljanega

Sorodni recepti