Pita s slivami

Pita s slivami
Sorodna oddaja:Nina Babić: Moja francoska pekarnaOglejte si jo: Sobota 16 November ob 21:00 | Sobota 16 November ob 21:30

Opis

Pita s slivami

Priprava

  1. Za testo s širokim nastavkom v mešalniku stepite maslo in sol. Ne pretiravajte, da ne vnesete preveč zraka. Stepajte približno minuto.
  2. S stranic postrgajte maslo in dodajte sladkor v prahu. Mešajte na nizki hitrosti in s stranic spet postrgajte vse maslo.
  3. Dodajte mandljevo moko in vaniljo in mešajte na nizki hitrosti, da se vse poveže.
  4. Postopoma dodajajte jajca (v 2-3 korakih) in četrtino moke. Mešajte na nizki hitrosti, da se poveže. Mešalnik ustavite in dol postrgajte vse s stranic.
  5. Postopoma dodajte preostalo moko in mešajte, da se poveže. Ne mešajte preveč, vedno na najnižji nastavitvi. Testo bo mehko, a ne lepljivo.
  6. Vse testo postrgajte iz sklede in ga oblikujte v pravokotnik, debel 1-1,5 cm. Zavijte ga v plastično folijo in pustite v hladilniku 2-3 ure, najbolje pa čez noč.
  7. Testo razvaljajte med dvema listoma papirja za peko na 4-5 mm. Prenesite ga na model za pito s premerom 28 cm. Med testom in stranicami modela ne sme biti nič zraka.
  8. Z vilicami ga prepikajte, da bo lahko para med peko uhajala. Model dajte za 15 minut v zamrzovalnik.
  9. Pečico segrejte na 160 C. Testo slepo pecite 15-18 min. Obložite ga s papirjem za peko in na papir vsujte riž. Testo naj se dobro ohladi.
  10. Ohlajeno testo izdatno premažite s slivovo marmelado, čisto do vrha. Dajte ga v hladilnik.
  11. Medtem pripravite mandljevo kremo. Kremasto stepite maslo in sladkor. Eno za drugim dodajte jajca in ves čas mešajte. Dodajte moko, mlete mandlje in pomarančno lupinico ter dobro premešajte. Mandljevo kremo z žlico premažite čez marmelado, skoraj do vrha. Spet postavite v hladilnik za 30 minut, da se strdi.
  12. Pripravite glazuro iz kutinovega žganja. Sladkor zmešajte z malo vode in dodajte žganje. Mešajte, da dobite zmes, ki se maže, a je gosta. Skledo pokrijte in dajte na stram.
  13. Pečico segrejte na 175 C. Slive narežite na četrtine in izkoščičite. Po piti jih razporedite tako, da bodo blizu, a ne ena čez drugo. Pecite 18-20 min. Med hlajenjem v modelu pito poškropite s kutinovim žganjem. Ohlajeno pito previdno odstranite iz modela in nanesite glazuro. Pustite, da se dobro ohladi.

*Pecite v pečici brez konvekcije

sestavine

  • 1 kg svežih sliv
  • 300 g slivove marmelade 

Za testo:

  • 112 g masla (82 % maščobe)
  • 0,94 g morske soli
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 26 g mandljeve moke
  • 5 g vaniljevega ekstrakta
  • 42 g jajc
  • 210 g presejane moke

Za mandljevo kremo:

  • 250 g masla
  • 250 g sladkorja
  • 5 jajc
  • 65 g moke
  • 190 g mletih mandljev
  • sveže nastrgana lupinica ene pomaranče

Za kutinovo glazuro:

  • 300 g sladkorja v prahu
  • 30 ml kutinovega žganja

Sorodni recepti