Pita s škampi in koprom

Pita s škampi in koprom

Opis

Priprava:

1. Sestavine za testo damo v posodo in zmešamo v multipraktiku. Ko nastane kepa, jo zavijemo v prosojno folijo, sploščimo in postavimo v hladilnik za eno uro.

2. Čebulo drobno narežemo. Maslo stopimo na šibkem ognju. Dodamo čebulo in jo popražimo. Dodamo moko in mešamo minuto do dve, dokler se ne speče - slišali bomo cvrčanje.

3. Dodamo mrzlo jušno osnovo in belo vino. Mešanico pustimo vreti na šibkem ognju 10 do 15 minut.

4. Papriko narežemo na kockice, koper pa na drobne koščke. Lonec odstavimo z ognja in dodamo papriko, majhne škampe in koper. Dobro premešamo in nadev pustimo, da se ohladi.

5. Testo razvaljamo na pomokani površini do debeline 3 mm. Nato izrežemo krog, ki je malo večji od dna modla. Preostalo testo nanesemo na dno in steno modla za pito.

6. Na testo zlijemo nadev in enakomerno razporedimo. Nanj položimo krog za pokrov pite in odvečno testo odrežemo. Naredimo dimnik – luknjo na sredini pite. Vso površino preluknjamo z vrhom noža. Iz preostalega testa lahko izdelamo okrase.

7. Jajce stepemo z nekaj smetane in z mešanico premažemo pito. Potresemo s sezamom. Pečemo 30 minut v predhodno segreti pečici pri 180 stopinjah.

sestavine

Za testo

  • 285 g moke
  • 140 g mehkega masla
  • 130 g kremnega sira
  • 1 žlica hladne vode
  • 1.5 žlice kisa
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 ščepec soli

Za nadev

  • 2 čebuli
  • 1 šopek kopra
  • 0.5 rdeče paprike
  • 125 g masla
  • 100 g moke
  • 100 ml belega vina
  • 400 ml ribje jušne osnove
  • 250 g majhnih škampov
  • sol

Dodatno

  • 1 jajce
  • 1 žlička kisle smetane
  • 1 žlica sezama

Sorodni recepti