Pita s šalotko, čebulo in drobnjakom

Šalotka, čebula in drobnjak dodajo tej piti slankaste okuse, medtem ko grobozrnata gorčica doda sladkast okus. Kot večina slanih jajčnih pit, je tudi ta najokusnejša topla ali sobne temperature, ne pa vroča.

 

Za testo v multipraktiku premešamo moko, maslo in svinjsko mast. Premešamo nekajkrat, da dobimo zmes, ki spominja na krušne drobtine. Pri vključenem multipraktiku počasi dodajamo vodo, dokler se testo ne začne sprijemati. Včasih vode potrebujemo nekoliko več, včasih nekoliko manj. Testo stresemo na rahlo pomokano površino in ga hitro zgnetemo, dokler ne postane gladko. Zavijemo ga v plastično folijo in damo v hladilnik za okrog pol ure.

           

 

Medtem na srednje velikem ognju v veliki ponvi stopimo maslo v olju. Dodamo šalotko, čebulo in ščep soli. Počasi pražimo vsaj 20 minut in občasno premešamo, dokler ne dobimo mehke zlatorumene mešanice.

 

Po potrebi dodatno začinimo s soljo in belim poprom, nato pustimo, da se ohladi.

 

Pečico segrejemo na 200 °C/plinsko nastavimo na 6. Pripravimo 23-cm model za pito z valovitim robom, visokim 3,5 cm, in snemljivim dnom.

 

Na pomokani površini razvaljamo testo na 3 mm debelo in z njim obložimo model za pito. Pustimo, da odvečno testo vsi čez rob. Nekaj surovega testa prihranimo, če bi bilo pozneje treba zakrpati kakšno luknjo. Na razvaljano testo položimo papir za peko ali aluminijasto folijo ter obtežimo s surovim fižolom, rižem ali lečo.

 

Testo na slepo pečemo 15 minut, nato odstranimo papir za peko in fižol ter ga še za 8 minut vrnemo v pečico oziroma za tako dolgo, da je videti suho in rahlo obarvano.

 

Z majhnim ostrim nožem odrežemo odvečno testo ob robovih. Če je testo kje razpokalo, luknje zapolnimo z malce prihranjenega surovega testa.

Za nadev razžvrkljamo jajca, rumenjaka, smetano, gorčico in drobnjak. Dodamo sol in ščep belega popra. Na koncu dodamo ohlajeno čebulno mešanico in dobro premešamo.

 

Nadev zlijemo v pripravljeno testo in pečemo 25 - 30 minut, dokler se nadev ne strdi in zlato zapeče. Pečeno pito iz modla vzamemo čez pet minut. Postrežemo toplo ali hladno.

sestavine

  • Preprosto krhko testo225 g bele moke ščep soli 60 g masla narezanega na kocke 60 g hladne svinjske masti 5-10 mm kocke 3.5 hladne vodeNadev25 g neslanega masla 1 žlica sončničnega olja 8 šalotk tanko narezanih 4 srednje velika jajca 2 srednje velika rumenjaka 200 ml sladke smetane 1.5 žlica grobozrnate gorčice 1 žlica šopek nasekljanega drobnjaka sol in beli poper

Priprava