Pita s karamelom in z jabolki

Pita s karamelom in z jabolki

Opis

Priprava:

1. Za podlago piškote nadrobimo v multipraktik in drobno zmeljemo. Maslo stopimo. V skledo stresemo mlete piškote in jim dodamo maslo. Dobro premešamo.

2. Model za pito s premičnim dnom premažemo z maslom. Vanj stresemo zmes za podlago in jo enakomerno razporedimo tako, da oblikujemo tudi steno. Rob pite ne sme biti tanek. Lahko si pomagamo tako, da čez podlago položimo kos prosojne folije in čeznjo oblikujemo pito.

3. Jabolka olupimo in odstranimo semena. Narežemo jih na kockice. Maslo stopimo v loncu. Dodamo sladkor in ko se ta stopi, še jabolka. Začinimo s soljo in cimetom. Jabolka dušimo štiri minute. Precedimo jih. Sok shranimo, jabolka pa pustimo, da se ohladijo.

4. Oreške narežemo in razporedimo po dnu pite. Nanje stresemo jabolka. V skledi zmešamo kremni sir s sladkorjem in z limonovim sokom. Dodamo postrgano vsebino stroka vanilje in jajce. Premešamo, mešanico zlijemo po jabolkih in enakomerno razporedimo. Pito pečemo 25 minut v predhodno segreti pečici pri 160 stopinjah.

5. Za karamelno omako v loncu najprej stopimo sladkor, dokler ne dobimo temno zlatega karamela. Vlijemo mrzlo smetano in omaka bo začela silovito vreti. Nato mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Na koncu dodamo jabolčni sok. Karamel zlijemo na kovinski pladenj in ga razporedimo, pokrijemo s prosojno folijo in pustimo, da se ohladi. Nato ga premešamo in damo v dresirno vrečko brez nastavka.

6. Oreške pekan popečemo 10 minut na 180 stopinjah. Smetano s sladkorjem stepemo do pene. Smetano zlijemo v dresirno vrečko z nazobčanim nastavkom.

7. Po ohlajeni piti na pladnju s smetano gosto narišemo cvetke drugega ob drugem. Zdrobimo popečene oreške in jih potresemo po piti. Nato odrežemo tanek vrh dresirne vrečke s karamelno omako in z njo prelijemo vso pito.

 

sestavine

Za podlago

  • 250 g piškotov
  • 120 g masla

Za nadev

  • 4 jabolka granny smith
  • 2 žlici masla
  • 90 g temnorjavega sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 1 strok vanilije
  • 230 g kremnega sira
  • 25 g sladkorja
  • 1 jajce
  • sok polovice limone
  • 50 g oreškov pekan ali navadnih orehov

Za karamelno omako

  • 75 g belega sladkorja
  • 50 ml tekoče smetane
  • 40 g masla

Za preliv

  • 50 g oreškov pekan ali navadnih orehov
  • 200 ml sladke smetane
  • 50 g sladkorja

Sorodni recepti