Kuhanje je odličen način za preživljanje časa z družino, poleg tega pa je lahko še posebej navdušujoče, če pripravite jed po receptu ene in edine Marthe Stewart. Skuhajte si nekaj odličnega in že sam občutek ob kuhanju bo odličen, kaj šele ob pokušanju :)

sestavine

  • SKORJA:
  • 3 skodelice nebeljene večnamenske moke in še nekaj za posip
  • 3 žlice sladkorja in še nekaj za delovno površino
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1/2 skodelice in 3 žlice hladne rastlinske masti, narezane na majhne kose
  • 1/2 palčke hladnega nesoljenega masla, narezanega na majhne kose
  • 1 veliko jajce
  • 1/3 skodelice ledene vode in po potrebi še 2 do 4 žlice
  • 1 žlica destiliranega belega kisa
  • 1 velik beljak, rahlo stepen
  • NADEV:
  • 1 1/2 skodelice sladkorja
  • 3 žlici nebeljene večnamenske moke
  • 1/2 čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 1/2 čajne žličke sveže naribanega kardamoma
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1/2 skodelice neslanega masla
  • 1 vaniljev strok, razpolovljen in z odstranjenimi semeni
  • 4 velika jajca
  • 1 1/4 skodelice dobro pretresenega pinjenca

Priprava

  • 1. Skorja: v veliki skledi zmešamo moko, sladkor in sol. Z neelektričnim mešalnikom za testo ali s prsti zmešamo mast in maslo, dokler ne dobimo grobe zmesi s koščki masla velikosti graha ali mandljev ter nekaj večjimi kosi (mešamo hitro, da maslo in mast ostaneta hladna).
  • 2. V majhni skledi zmešamo jajce z 1/3 skodelice vode in kisom. Jajčno mešanico zlijemo okrog robov mešanice z moko, pri tem pa z vilicami tlačimo rob, da se nekaj testa sprime v grudice. Po potrebi dodamo več vode, postopoma po eno žlico. Pazimo, da ne premešamo preveč. Rahlo si pomokamo roke in delovno površino. Testo premestimo na trdno površino in ga stisnemo skupaj. Testo razdelimo na dve polovici in obe oblikujemo v disk ter ju zavijemo v plastično folijo. Postavimo v hladilnik vsaj za 30 minut, največ za tri dni.
  • 3. En disk testa premestimo na rahlo pomokano površino (drug disk si shranimo za drugo). Če je testo pretrdo, ga pustimo stati 5 do 10 minut, preden ga zvijemo. Pomokamo valjar in razvaljamo testo na 30 cm velik ter 3 mm debel kos. Po valjanju odstranimo odvečno moko. Testo prepognemo ali ga nežno zvijemo okrog valjarja in ga dvignemo, da ga lahko položimo v 23 cm velik pekač za pite. Testo nežno pritisnemo na dno in ob stranice. S kuhinjskimi škarjami ali nožem za lupljenje obrežemo, da testo gleda čez rob največ 1 cm. Nato ga zvijemo navzdol. Zaželeno je, da so robovi malce zavihani. Z vilicami prepikamo spodnji del testa. Pokrijemo s plastično folijo. V hladilnik ali zamrzovalnik postavimo vsaj za 30 minut.
  • 4. Pečico segrejemo na 190 °c, rešeto naj bo na sredini in spodnji tretjini. Testo obložimo s papirjem za peko, ki ga potlačimo v vogale in robove; napolnimo s suhim fižolom ali rižem. Na spodnji rešetki pečemo 10 do 15 minut. Odstranimo fižol ali riž in papir za peko. Pečemo na srednji rešetki do zlato rjave barve, približno 5 minut. Premestimo na rešetko in takoj narahlo premažemo z beljaki. Temperaturo pečice spustimo na 175 °c.
  • 5. Nadev: v veliki skledi zmešamo sladkor, moko, muškatni orešček, kardamom in sol. V majhni ponvi nad majhnim ognjem segrejemo maslo in vaniljeva semena ter med občasnim mešanjem počakamo, da se maslo raztopi. Mešanico z maslom dodamo mešanici s sladkorjem in dobro premešamo. Dodamo jajca, eno po eno, in po vsakem premešamo. Vmešamo pinjenec, da dobimo gladko in dobro premešano maso.
  • 6. Nadev vlijemo v toplo skorjo. Posodo za pito postavimo na pekač z robom; pečemo na srednji rešetki in na polovici pečenja obrnemo, dokler nadev na straneh ne zakrkne, na sredini pa se še malce trese; pečemo 50 minut do 1 ure. Premestimo na rešetko in pustimo vsaj eno uro, da se ohladi pred serviranjem.

Sorodni recepti

Poglej vse