Piščanec z nadevom iz česna in kostanja

Piščanec z nadevom iz česna in kostanja

Opis

Priprava:

 

1. Pečico segrejemo na 180 °C, plinsko pečico nastavimo na 4.

2. Najprej pripravimo nadev. Veliko ponev segrejemo na srednjem ognju. Vanjo vlijemo malo olja. Čebulo pražimo štiri minute, nato dodamo česen in pražimo še minuto ali dve, dokler se ne zmehča. Dodamo zeleno, nato vmešamo pinjole, kostanj in dobro solimo in popramo. Dodamo kuhan riž in peteršilj. Spet premešamo. Pokusimo in po potrebi še začinimo.

3. Piščanca brez kosti položimo s kožo navzdol na delovno površino. Začinimo ga od znotraj. Napolnimo ga z nadevom ter čez odprtino prepognemo meso ob strani. Piščanca enakomerno ovijemo z vrvico, nato ga obrnemo s prsmi navzgor.

4. Piščanca na zunanji strani pokapamo z oljčnim oljem ter solimo in popramo. Damo ga na pekač in pečemo eno uro. Občasno ga polivamo. Potem temperaturo pečice povišamo na 200 °C, oziroma plinsko pečico nastavimo na 6, in piščanca pečemo še 15–20 minut, dokler ni hrustljav in zlatorjav. Preden ga postrežemo, naj 15 minut počiva zunaj pečice.

5. Medtem pripravimo peteršiljev preliv. Drobno nasekljamo peteršilj in česen. Zmešamo ju z gorčico in kisom, nato postopoma dodajamo oljčno olje. Stepamo, da se zgosti.

6. Nadevanega piščanca narežemo na rezine in mu dodamo preliv.

sestavine

Sestavine

  • oljčno olje
  • 1 velik piščanec brez kosti iz proste reje (brez perutničk)

Nadev

  • za praženje oljčno olje
  • 0.5 olupljene in narezane čebule
  • 1 strok olupljenega in nasekljanega česna
  • 1 steblo
  • očiščeno in narezano
  • zelene
  • 50 g pinjol
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • morska sol
  • sveže mleti poper
  • 75 g olupljenega kuhanega kostanja
  • razdrobljenega
  • 100 g kuhanega mešanega riža
  • denimo basmatija in divjega riža

Peteršiljev preliv

  • šopek gladkolistnega peteršilja
  • 1 strok olupljenega česna
  • 0.5 žlice grobozrnate gorčice
  • 1.5 žlice rdečega vinskega kisa
  • 5 žlic oljčnega olja

Sorodni recepti