Piščanec v skorjici z zeliščno-gobovim maslom

Piščanec v skorjici z zeliščno-gobovim maslom

Opis

V testu pečen piščanec bo izjemno okusen in mehek. 

Za zeliščno maslo damo suhe jurčke v majhno skledo in jih prelijemo z vrelo vodo. Namakamo jih pet do deset minut. Medtem drobno narežemo česen in grobo natrgamo divje gobe. Nato jih pet do osem minut pražimo na oljčnem olju v ponvi skupaj z listki timijana, da se zlato zapečejo. S penilko prestavimo jurčke na desko. Grobo jih nasekljamo in dodamo v ponev. Nato tekočino od jurčkov skozi drobno cedilo zlijemo v ponev. Kuhamo še tri do štiri minute, dokler tekočina ne reducira. Nato solimo in popramo po okusu ter pustimo, da se ohladi.

Pečico segrejemo na 200 ºC oziroma plinsko na stopnjo 6. Piščanca vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

 

Moko damo v skledo in počasi prilivamo 1,2 litra hladne vode. Ves čas mešamo. Z rokami zgnetemo mehko prožno testo. Nato ga pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in prihranimo.

Ohlajeno gobjo mešanico damo na rezalno desko skupaj z listi peteršilja in nekaj kapljicami olja tartufov ter vse grobo nasekljamo. Vrnemo v skledo, zmečkamo in vmešamo zmehčano maslo.

 

Z žlico ali prsti previdno dvignemo kožo na obeh straneh piščančjih prsi, da dobimo žepka za začinjeno maslo. Pazimo, da kože ne raztrgamo. Večino masla vtremo v meso prsi, nato ga prekrijemo s kožo in preostalo maslo vtremo po vsem piščancu. Noge zvežemo z vrvico.

Testo razvaljamo v pravokotnik, dolg okrog 30 cm in debel en centimeter. Vzdolžno odrežemo okrog tretjino pravokotnika, nato damo piščanca na manjši kos. Piščanca prekrijemo s preostalim kosom testa. Oba kosa testa ob robu stisnemo, da dobimo tesno zaprt zavitek. Položimo ga na velik pekač in damo v pečico za uro in 40 minut. Pozorni moramo biti na čas peke, saj ne moremo preveriti, ali je piščanec pečen, preden ne odpremo skorjice.

Piščanca v skorjici prestavimo na desko in pustimo počivati okrog 30 minut. Z nožem nato odpremo skorjico in jo zavržemo (skorjice ne pojemo). Preverimo, ali je piščanec dobro pečen, nato ga razrežemo in postrežemo s pire krompirjem in v pari kuhano zelenjavo.



V testu pečen piščanec bo izjemno okusen in mehek. 

Za zeliščno maslo damo suhe jurčke v majhno skledo in jih prelijemo z vrelo vodo. Namakamo jih pet do deset minut. Medtem drobno narežemo česen in grobo natrgamo divje gobe. Nato jih pet do osem minut pražimo na oljčnem olju v ponvi skupaj z listki timijana, da se zlato zapečejo. S penilko prestavimo jurčke na desko. Grobo jih nasekljamo in dodamo v ponev. Nato tekočino od jurčkov skozi drobno cedilo zlijemo v ponev. Kuhamo še tri do štiri minute, dokler tekočina ne reducira. Nato solimo in popramo po okusu ter pustimo, da se ohladi.

Pečico segrejemo na 200 ºC oziroma plinsko na stopnjo 6. Piščanca vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

 

Moko damo v skledo in počasi prilivamo1,2 litra hladne vode. Ves čas mešamo. Z rokami zgnetemo mehko prožno testo. Nato ga pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in prihranimo.

Ohlajeno gobjo mešanico damo na rezalno desko skupaj z listi peteršilja in nekaj kapljicami olja tartufov ter vse grobo nasekljamo. Vrnemo v skledo, zmečkamo in vmešamo zmehčano maslo.

 

Z žlico ali prsti previdno dvignemo kožo na obeh straneh piščančjih prsi, da dobimo žepka za začinjeno maslo. Pazimo, da kože ne raztrgamo. Večino masla vtremo v meso prsi, nato ga prekrijemo s kožo in preostalo maslo vtremo po vsem piščancu. Noge zvežemo z vrvico.

Testo razvaljamo v pravokotnik, dolg okrog 30 cm in debel en centimeter. Vzdolžno odrežemo okrog tretjino pravokotnika, nato damo piščanca na manjši kos. Piščanca prekrijemo s preostalim kosom testa. Oba kosa testa ob robu stisnemo, da dobimo tesno zaprt zavitek. Položimo ga na velik pekač in damo v pečico za uro in 40 minut. Pozorni moramo biti na čas peke, saj ne moremo preveriti, ali je piščanec pečen, preden ne odpremo skorjice.

Piščanca v skorjici prestavimo na desko in pustimo počivati okrog 30 minut. Z nožem nato odpremo skorjico in jo zavržemo (skorjice ne pojemo). Preverimo, ali je piščanec dobro pečen, nato ga razrežemo in postrežemo s pire krompirjem in v pari kuhano zelenjavo.


sestavine

Zeliščno maslo

  • 20 g suhih jurčkov
  • 1 strok česna
  • olupljen
  • 120 g divjih gob
  • denimo lisičk
  • 0.5 šopka svežega timijana
  • potrgamo listke
  • oljčno olje
  • morska sol in sveže mleti črni poper
  • 0.5 šopka gladkolistnega peteršilja
  • potrgamo listke
  • olje tartufov
  • 170 g neslanega masla
  • zmehčanega

Sestavine

  • 2.5 kg piščanec iz proste reje
  • 2 kg bele moke

Sorodni recepti