Piščanec v loncu z limono in testeninami orzo

sestavine

  • 1 cel piščanec, pribl. 1,5 kg
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 limoni, lupina in sok
  • 3 debeli stroki česna, naribani
  • 2 čajni žlički pehtrana (ali posušenega timijana)
  • 2 srednje velika korenčka, olupljena in narezana na palčke
  • 2 srednje velika pora, narezana na 2 cm debele krogce
  • 2 čajni žlički solnih kosmičev (ali 1 čajna žlička fine morske soli)
  • ½ čajne žličke čilijevih kosmičev (po želji)
  • 300 g testenin orzo
  • 6 žlic drobno nasekljanega peteršilja in še nekaj za serviranje
  • sveže nariban parmezan za serviranje (po želji)

Priprava

  • Piščanca razvežemo in odstranimo vrvico. Če imamo čas, ga na pultu pustimo 40 minut, da se malce segreje. Pečico segrejemo na 180 °C.
  • V velikem loncu s tesno prilegajočim se pokrovom segrejemo olje. Jaz uporabljam emajliran litoželezni ovalen lonec dolžine 29 cm, ravno prav velikega za piščanca, da okrog njega ostane nekaj prostora za zelenjavo. Piščanca s prsnim delom navzdol položimo v vroče olje in pečemo 3–5 minut na velikem ognju, dokler koža lepo ne pozlati. Nato piščanca obrnemo navzgor.
  • Lonec odstavimo. Limonino lupino naribamo v prostor okrog piščanca, dodamo česen in posušen pehtran (ali timijan) in na hitro premešamo. Okrog piščanca posipamo zelenjavo, nato dodamo sol in čilijeve kosmiče (če jih uporabljamo) ter dodamo sok limon.
  • Dodamo 1,5 l hladne vode (z vodo prekrijemo vse, razen vrha prsi) in lonec pristavimo na velik ogenj, da voda zavre. Ko zavre, namestimo pokrov in previdno prestavimo v pečico, kjer se bo jed pekla 1 ¼ ure. Vseeno pa preverimo, ali je piščanec pečen, korenček pa mehak.
  • Lonec vzamemo iz pečice in okrog piščanca dodamo testenine orzo ter jih potopimo v omako in, kolikor je možno, premešamo. Znova namestimo pokrov in lonec damo v pečico za nadaljnjih 15 minut, da se testenine omehčajo in nabreknejo.
  • Vzamemo iz pečice in pustimo stati nepokrito 15 minut pred serviranjem. Testenine bodo medtem še vedno vpijale omako.
  • Vmešamo 4 žlice peteršilja, nekaj pa ga posipamo čez. Ob lonec pristavimo krožnik, nato pa piščanca nežno raztrgamo z vilicami in odstranimo kosti ter kožo. Meni je najlažje, če to storim, ko je piščanec še vedno v loncu. Po želji lahko piščanca prestavite na desko, vendar lahko tam hitreje razpade na kose. Znova premešamo piščanec in testenine orzo ter jed nadevamo v sklede in jih posipamo s peteršiljem. Lahko ga tudi posipamo s parmezanom. Meni je bolj všeč brez parmezana, toda pri nas doma ga vsi obožujejo.

Sorodni recepti

Poglej vse