Piščanec tanna

Piščanec tanna

sestavine

  • 1 kokoš iz proste reje (okoli 1,6 kg)
  • 2 stroka česna
  • 2-cm košček ingverja, nariban
  • 6 majhnih rdečih ali zelenih čilijev
  • 6 nageljnovih žbic
  • 2 žlička sladke sojine omake
  • 1 žlica čilijeve omake
  • Sol in poper po okusu
  • 1 šopek špinače, oprana in natrgana
  • Sok 1 limete
  • 4-5 velikih bananinih listov
  • Oljčno olje
  • Obloga s peskom
  • 2kg peska
  • 1kg drobne soli
  • 12 beljakov
  • Mamina kumarična solata
  • 1 kumara telegraph
  • 2 stroka česna
  • Sol in poper
  • ¼ čebule, drobno nasekljana
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 60ml (¼ skodelice) kisa

Priprava

  • Pečico segrejte na 250 stopinj.
  • S piščanca odstranite maščobo in žilice. Na prsih naj ostane koža.
  • V mežnarju zdrobite česen, ingver, čili in nageljnove žbice ter trtite toliko časa, da dobite gladko pasto. S pasto natrite zunanjost in notranjost piščanca.
  • Zmešajte sojino omako in čilijevo omako ter jo namažite po piščancu.
  • Piščanca napolnite s špinačo, s sokom limete namažite kožo in začinite.
  • Bananine liste zmehčajte, tako da jih držite nad plamenom približno 30 sekund, da postanejo oljnati. Dva bananina lista postavite v vzorec zvezde in jih rahlo naoljite.
  • Piščanca s prsmi navzdol položite na lista, lista zavijte, tako da piščanca prekrivata enakomerno. Po potrebi uporabite še en list. Piščanca z listi prevežite z vrvico in dajte na stran.
  • Za peščeno oblogo zmešajte vse sestavine, da dobite grobo pasto.
  • Dva bananina lista položite v obliki zvezde in nanju položite polovico peščene mešanice. Piščanca s prsmi navzgor položite na pasto, preostalo pasto razporedite po vrhu. Piščanca enakomerno obložite s peščeno mešanico z vseh strani, nato vse skupaj prevežite z vrvico po enakem postopku kot prej.
  • Vse skupaj dajte v pečico in pecite 1 uro in 30 minut.
  • Pol ure pred koncem pečenja piščanca začnite pripravljati kumarično solato. Kumaro narežite na dolge tanke rezine po dolgem, sredino pustite. V možnarju strite česen in ščep soli, tako da dobite pasto. To dodajte narezani kumari, premešajte in pustite stati 30 minut. Dodajte preostale sestavine in premešajte.
  • Ko je piščanec pečen, odstranite bananine liste, pod katerimi bi morali najti trdo oblogo. Vzemite iz pečice in pustite stati 5 minut.
  • Pri serviranju rahlo peščeno oblogo razbijete s kladivcem na mizi, lahko pa že v kuhinji. Odstranite še drugi sloj bananinih listov in odvijte piščanca. Piščanca postrezite s kumarično solato.

Sorodni recepti

Poglej vse