Piščanec tanna
Recept je iz: Peter Kuruvita
Piščanec tanna
sestavine
- 1 kokoš iz proste reje (okoli 1,6 kg)
- 2 stroka česna
- 2-cm košček ingverja, nariban
- 6 majhnih rdečih ali zelenih čilijev
- 6 nageljnovih žbic
- 2 žlička sladke sojine omake
- 1 žlica čilijeve omake
- Sol in poper po okusu
- 1 šopek špinače, oprana in natrgana
- Sok 1 limete
- 4-5 velikih bananinih listov
- Oljčno olje
- Obloga s peskom
- 2kg peska
- 1kg drobne soli
- 12 beljakov
- Mamina kumarična solata
- 1 kumara telegraph
- 2 stroka česna
- Sol in poper
- ¼ čebule, drobno nasekljana
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 60ml (¼ skodelice) kisa
Priprava
- Pečico segrejte na 250 stopinj.
- S piščanca odstranite maščobo in žilice. Na prsih naj ostane koža.
- V mežnarju zdrobite česen, ingver, čili in nageljnove žbice ter trtite toliko časa, da dobite gladko pasto. S pasto natrite zunanjost in notranjost piščanca.
- Zmešajte sojino omako in čilijevo omako ter jo namažite po piščancu.
- Piščanca napolnite s špinačo, s sokom limete namažite kožo in začinite.
- Bananine liste zmehčajte, tako da jih držite nad plamenom približno 30 sekund, da postanejo oljnati. Dva bananina lista postavite v vzorec zvezde in jih rahlo naoljite.
- Piščanca s prsmi navzdol položite na lista, lista zavijte, tako da piščanca prekrivata enakomerno. Po potrebi uporabite še en list. Piščanca z listi prevežite z vrvico in dajte na stran.
- Za peščeno oblogo zmešajte vse sestavine, da dobite grobo pasto.
- Dva bananina lista položite v obliki zvezde in nanju položite polovico peščene mešanice. Piščanca s prsmi navzgor položite na pasto, preostalo pasto razporedite po vrhu. Piščanca enakomerno obložite s peščeno mešanico z vseh strani, nato vse skupaj prevežite z vrvico po enakem postopku kot prej.
- Vse skupaj dajte v pečico in pecite 1 uro in 30 minut.
- Pol ure pred koncem pečenja piščanca začnite pripravljati kumarično solato. Kumaro narežite na dolge tanke rezine po dolgem, sredino pustite. V možnarju strite česen in ščep soli, tako da dobite pasto. To dodajte narezani kumari, premešajte in pustite stati 30 minut. Dodajte preostale sestavine in premešajte.
- Ko je piščanec pečen, odstranite bananine liste, pod katerimi bi morali najti trdo oblogo. Vzemite iz pečice in pustite stati 5 minut.
- Pri serviranju rahlo peščeno oblogo razbijete s kladivcem na mizi, lahko pa že v kuhinji. Odstranite še drugi sloj bananinih listov in odvijte piščanca. Piščanca postrezite s kumarično solato.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Pissaladiere
Recepti Ljubomir Stanišić
Lignji s sladkim krompirjem
Recepti Nathan Outlaw
Postrvje klobase z medenim belim fižolom
Recepti Jamie Oliver
POSEBNA DOSA (VEGANSKA)
Recepti Shane Delia
Počasi pečena jagnjetina z jogurtom
Recepti Ljubomir Stanišić
Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira
Recepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako
Recepti Adam Liaw
Jagnječji kebab
Recepti Bučkini polpeti s špinačno solato
Recepti Polenovka v ovoju z limoninimi testeninami