PIŠČANEC S HAINANŠKIM RIŽEM

PIŠČANEC S HAINANŠKIM RIŽEM

Opis

Priprava

1. V majhni skledi pomešamo ingver, česen in šalotke. Zmes z rokami potisnemo v piščanca. Prelijemo ga z riževim vinom in sojino omako ter ju utremo v piščančjo kožo.

2. Zavremo vodo v loncu, ki je dovolj velik, da damo lahko vanj piščanca.

3. Ko voda zavre, ugasnemo ogenj in dodamo piščanca. Piščanec mora biti v vodi eno uro. Po petih minutah počivanja v loncu, piščanca dvignemo, izlijemo vodo iz trebušne votline in ga damo nazaj v lonec. Ta postopek ponovimo še dvakrat ali trikrat med kuhanjem, da skuhamo tako notranjost kot zunanjost piščanca.

4. Po tridesetih minutah prižgemo ogenj, da voda spet skoraj zavre, in ga potem spet ugasnemo.

Piščančje meso bo zelo mehko in sočno.

5. Po eni uri vzamemo piščanca in vanj utremo preostalo sojino omako in sezamovo olje. Solimo in narežemo piščanca na majhne kose.

 

Piščančja osnova:

1. V velik lonec damo piščančje kosti ali kose, čebulo, korenje, zeleno in velik ščepec soli. Dodamo mrzlo vodo in kuhamo uro do dve. Plast, ki se pojavi na površju, odstranjujemo, dokler osnova nima močnega piščančjega okusa. Skledo z ostanki piščanca/mastjo damo v hladilnik čez noč. Ostranimo piščančje kosti/kose piščanca in precedimo osnovo s pomočjo gaze.

 

Riž:

1. Riž operemo in dobro odcedimo (več ko je vode v rižu, bolj prekrije okus piščanca. Nekateri priporočajo tudi uporabo kuhinjske brisače). V loncu stopimo piščančjo mast, dodamo ingver in česen, ki ju popražimo. Dodamo riž in sol ter pražimo še minuto do dve. Vlijemo piščančjo osnovo in list tropske rastline. Zmanjšamo ogenj. Lonec pokrijemo in kuhamo 12 do 15 minut oziroma dokler riž ne vpije tekočine.

 

Čilijeva omaka:

V majhni skledi premešamo čili, česen in ingver. Dodamo piščančjo osnovo, limetin sok in sol. Mešanica lahko počiva v hladilniku nekaj dni, vendar je najboljša sveža.

 

Ingverjeva omaka:

V majhni skledi premešamo ingver, česen in koriander. Vlijemo piščančjo osnovo, limetin sok in solimo.

 

Kose piščančjega mesa postrežemo z rižem in dodamo sveže nasekljan koriander, vročo skledo piščančje juhe in veliko čilijeve ter ingverjeve omake.

sestavine

Sestavine

  • 1 piščanec
  • 0.25 skodelice kitajskega riževega vina
  • 0.25 skodelice lahke sojine solate
  • 1 žlička naribani ingver
  • 1 žlička šalotka
  • drobno nasekljana
  • 0.5 žličke soli
  • piščančja osnova
  • piščančje kosti celega piščanca ali kilogram piščančjih bedrc ali stegen
  • 1 neolupljena čebula
  • narezana na četrtine
  • 2 drobno narezan korenček
  • 2 narezani stebli zelene
  • sol in poper

Riž

  • 1.5 skodelice dolgozrnatega riža
  • 2 žlici piščančje masti (nadomestimo jo lahko z arašidovim oljem)
  • 2.5 drobno nasekljanega ingverja
  • 2 drobno nasekljan strok česna
  • 1.5 žlička soli
  • 2 skodelici piščančje osnove
  • 1 list tropske rastline pandan

Čilijeva omaka

  • 2 majhen rdeč čili
  • drobno nasekljan
  • 1.5 drobno nasekljan strok česna
  • 5 cm drobno nasekljanega svežega ingverja
  • sok limete
  • 2 žlički piščančje osnove

Ingverjeva omaka

  • 75 g drobno nasekljanega ingverja
  • 2 drobno nasekljana stroka česna
  • sok polovice limete
  • 0.5 šopka koriandra
  • 2 žlici piščančje osnove